Читај ми!

Одаловић: Излазност од преко 30 одсто даје пун легитимитет референдуму

Генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић каже за РТС да је излазност на референдуму била очекивана, а да су резултати потврдили да је пут којим су пошли влада и предлагачи Акта добио подршку.

Вељко Одаловић каже да је излазност на референдуму о променама Устава у делу који се односи на правосуђе била на очекиваном нивоу.

"Излазност је велика у односу на кратак рок и на једну тему која није превише заинтригирала ширу јавност. То је уско стручна тема, али излазност од преко 30 одсто је нешто што у сваком случају даје пун легитимитет спроведеном референдуму јер близу два милиона људи је изашло на референдум", истиче Одаловић.

Наглашава да су резултати потврдили да је пут којим су пошли влада и предлагачи Акта добио подршку.

Одаловић каже да је Аљбин Курти покушао да добије у косовском парламенту верификацију својих ставова које је раније изрекао и да је предузео многе радње да спречи Србе са Косова и Метохије да гласају на референдуму.

"Жао ми је што су они који су на њега вршили притисак радили то доста нежно и он је оценио да је то небитно. Нису успели да га натерају да промени реторику и став", истиче Одаловић.

Каже да је апсурд што је Курти мого да гласа у туђој држави - Албанији, а Срби не могу у својој.

"То њега не интересује. Он има неки свој циљ и доста је аутистичан. Очигледно је да ово не би могао да ради, а да нема неку подршку. Снага оних који га убеђују је много већа од начина на који поступају. И група Квинте и европски и амерички посредници, сви они имају механизме", сматра Одаловић.

Истиче да се нада да ће превладати разум и да ће они који понављају да је дијалог једино решење натерати Приштину да се врати дијалогу и проналажењу решења која неће понизити ни Београд ни Приштину.

"Ово је тренутак аларм за међународну заједницу да схвати шта се дешава на простору Косова и Метохије", наглашава Одаловић.

Цело гоствовање Вељка Одаловића у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво