Читај ми!

Како Брисел тумачи резултате референдума, за РТС говори шеф делегације ЕУ у Србији

Грађани Србије на референдуму гласали за промену Устава у области правосуђа. Како Европска унија тумачи резултате референдума, а шта очекује од Србије како би се спровеле уставне реформе у области правосуђа? О томе је у интревјуу за РТС говорио шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

Емануеле Жиофре наводи да усвајање уставних амандмана Европска унија види као позитиван резултат у смислу јачања независности правосуђа.

"За нас је добра вест што су грађани изашли на биралишта и подржали реформе. Наравно да бисмо волели да је излазност била већа, али то не утиче на резултат референдума. Свакако да су реформе добре ако проистичу из консензса, али је резултат од јуче веома јасан. Поздрављамо што је овај корак направљен", рекао је Жиофре.

Предстоји велики посао, доношење бројних закона како би се промене спровеле у пракси. Хоће ли Брисел са посебном пажњом пратити тај процес, и хоће ли то бити услов за даљи напредак на европском путу?

- Закони су приоритет јер постигнуто мора да се примени. Поздрављамо намеру владе да Венецијанска комисија остане укључена у примену. А Унија ће помно да прати али и да подржи финанскијски и технички имплементацију.

Овде није реч само оприкључивању Србије Унији, већ и о владавини права. Знамо да је то важан услов за чланство у Европској унији.

Србија мора да ради на реформама, борби протв корупције и организованог криминала, медијској стратегији и слободама, и наравно да на већој сигурности новинара.

Поједини политички актери у Србији, чак и они проевропске оријентације, не слажу се са уставним реформама. Како то коментаришете?

- Поједине партије које подржавају еверопске интеграције су биле против реформи. Нема консензуса на српској политичкој сцени по овом питању и то је разумљиво. Оно што је важно јесте да је на крају дана већина изашлих бирача заокружила ДА.

Референдум није одржан на Косову и Метохији упркос молбама Уније. Данас стиже вест да Брисел жали што Срби са Косова и Метохије нису могли да гласају као претходних година. Да ли сте могли да учините нешто више од молбе Приштини?

- Позвали смо Приштину да спроведе исте процедуре као претходних година, да дозволи ОЕБС-у да броји гласове и транспортује гласачке листиће до бирача. Јавно смо их позвали да спроведу гласање. Жао нам је што на крају нисмо могли да нађемо начин да понове исте процедуре као раније.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво