Читај ми!

Миран протест житеља Косовске Митровице због одлуке Приштине о забрани референдума

Мештани северног дела Косовске Митровице спонтано су се окупили код Техничке школе у том граду како би изразили протест због одлуке приштинских власти да забрани одржавање референдума на Косову и Метохији. Из Грачанице је у Куршумлију, на гласање, кренуло око хиљаду Срба у 23 аутобуса.

Међу окупљеним грађанима били су и представници Српске листе. Мирно су шетали од зграде Техничке школе до центра града где су организовали перформанс гласања.

Изложили су бирачку кутију у коју је неколико десетина грађана симболично убацило гласачке листиће на којима је писало ДА за слободу и НЕ за живот у ропству.

У име окупљених, медијима се обратио председник Српске листе Горан Ракић који је рекао да српски народ на Косову и Метохији чврсто стоји уз државу Србију и затражио да међународна заједница омогући Србима право гласа.

"Српски народ на Косову и Метохији чврсто стоји уз своју државу Србију и жели да гласа на референдуму о уставним изменама везаним за правосуђе. Захтевамо од Европске уније, Квинте и свих осталих међународних чинилаца да омогуће Србима на КиМ право гласа, на исти начин како је то у свим ранијим изборним процесима било могуће, уз поштовање свих споразума, процедура и постојеће праксе", рекао је Ракић.

Ракић је истакао и да Срби са Косова захтевају једнака права за све и неће дозволити да их Приштина третира као грађане другог реда и да им укида право гласа, које је основно људско право загарантовано свим међународним нормама и прописима, укључујући и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

"Зато сада поручујемо да ће српски избори 3. априла бити одржани у свим срединама на Косову", поручио је Ракић.

Казао је да су Срби са Косова опредељени за мир и нормалан живот у слободи, али и да су дубоко забринути због противправних одлука Приштине о забрани референдума, заплени референдумског материјала и најавама обрачуна са српским народом, који само жели да оствари своје демократско право гласа и изјашњавања.

"Упозоравамо Приштину и међународну заједницу да ће одлука о забрани референдума произвести несагледиве последице, које ће на северу Косова и Метохије довести до увођења реципроцитета према Приштини у свим оним областима у којима Приштина крши и негира људска права Србима", поручио је Ракић.

На крају обраћања је рекао да уколико се не омогући гласање 3. априла, да ће бити "уведене реципрочне мере", те да ће се у наредним данима консултовати са представницима Српске листе јужно од Ибра, нагласивши да се то односи тренутно само на север.

"Уколико не буде избора, видеће и чуће 3. априла шта тај реципроцитет значи. Како се Приштина буде понашала према нама, тако ћемо и ми према њима", додао је Ракић.

Из Грачанице у Куршумлију, на гласање, кренула 23 аутобуса 

Услед забране организовања референдума на Косову и Метохији, житељи српских средина гласају у најближим срединама у централној Србији.

Има организованог и индивидуалног одласка на гласање. Из Грачанице је организовано, пут Куршумлије кренуло око хиљаду Срба, у 23 аутобуса. 

Репортер РТС-а јавља да полиција током ноћи и јутрос појачано контролише возила која из Митровице и из других места иду ка Приштини. 

Привремене приштинске институције не дозвољавају одржавање референдума, односно прикупљање листића на КиМ, па грађани, уместо на Косову и Метохији, гласају у Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво