Читај ми!

Курти предложио нацрт резолуције против одржавања референдума на КиМ, посланици Српске листе напустили седницу

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти позвао је посланике да подрже став његове владе против организовања референдума о променама Устава Србије у српским срединама на Косову и Метохији, поновивши да Срби могу да гласају путем поште или преко Канцеларије за везу у Приштини. Шеф посланичке групе Српске листе Игор Симић је рекао да је забрана одржавања референдума одлука против интереса и права српског народа. После његовог излагања, посланици Српске листе напустили су седницу скупштине.

Аљбин Курти је на ванредној седници парламента прочитао садржај предлога резолуције, којом се у првој тачки наводи да скупштина апелује на владу да предузме све мере да спречи нарушавање "интегритета и суверенитета".

"Скупштина има за циљ да се посвети заштити права свих заједница, затим потврђује право грађана са двојним држављанством да остваре своје бирачко право", наводи се у резолуцији.

У нацрту резолуције скупштина истиче да отварање бирачких места на КиМ, као и укључивање "паралелних структура, представља кршење суверенитета". "Скупштина изражава противљење акцијама Србије да инструментализује косовске Србе и поздравља чврст став међународне заједнице о заштити стабилности и владавине права", пише у нацрту.

"Скупштина остаје посвећена доприносу заштити суверенитета, унапређењу демократије и демократске агенде", наводи се на крају текста нацрта резолуције Аљбина Куртија.

Овом резолуцијом, навео је Курти, скупштина намерава да као представник грађана изрази заједнички став да се организовањем референдума на КиМ нарушава, како је рекао, суверенитет.

"Наш устав предвиђа да су сви грађани једнаки пред законом. Наша држава је дефинисана као независна и суверена држава. Косовски Срби последњих година нису гласали као бирачи у иностранству већ унутар земље, а проблем почиње од устава Србије који Косово сматра својим делом. Косово је независна држава и треба се третирати као таква, организација гласања ван канцеларије за везу је против устава Косова. Да би било јасно да такав став није само став владе већ и читавог политичког спектра, те вас стога позивам да гласате за резолуцију", рекао је Курти.

Симић: Забрана одржавања референдума одлука против права Срба

Представници Српске листе су током Куртијевог обраћања посланицима ушли у скупштинску салу, а шеф посланичке групе Игор Симић, у обраћању је рекао да је забрана одржавања референдума одлука против интереса и права српског народа.

"Овим својим деловање и свим акцијама које сте предузели, угрожавате наш народ, али истовремено показујете да вам је више стало да Србима отежате живот на овим просторима него да се борите за грађане и њихову будућност", рекао је Симић.

На почетку излагања, Симић је рекао да "тема која је покренута унапред има свој епилог јер је очигледно одлука већ донета".

"Ова седница је само фарса јер парламент треба да симболизује демократију, а по среди је парадокс, пошто ће се очигледно донети акт којом се ускраћују основна људска и демократска права српског народа", навео је Симић.

Додао је да "забраном да се Срби изјашњавају на референдуму у недељу, ова Влада наставља серију антисрпских потеза".

"Подсетићу вас на слање до зуба наоружаних специјалаца у чисто српске средине на северу, подсетићу вас да сте пре пар дана без налога суда колико ми је познато упали у просторије општине Грачаница, да сте брутално упали у српске куће у општини Штрпце и држали под блокадом хиљаде људи онемогућавајући нормалан живот, да у сред короне спречавате допремање вакцина и вакцинацију наших грађана...и сада, као круна својих недела желите да у срцу Европе у 21. веку под геслом борбе та демократију Србима одузмете право да се изјасне на референдум", казао је Симић.

Истакао је да је "листа антисрпских потеза и дискриминације српског народа дуга, а да је листа онога што доброг учињеног за Србе, али и за Албанце, Бошњаке, Горанце, Роме, Турке и остале народе кратка или је нема".

"Шта је добро донела акција упада на север иједном Албанцу, ништа. Да ли ће комшије Албанци са којима делимо и делићемо овај животни простор живети боље у понедељак ако у недељу обесправите Србе?", пита Симић.

Наставио је: "Да ли ћете зарадити гласове оних којима сте обећавали радна места и бољи живот а сервирате им антисрпске акције? Да ли ћете стећи поштовање демократског света тако што ћете ићи против позива САД, Немачке Велике Британије, Француске, Италије... Европске уније? Да ли сте свесни да ваше приче о борби за демократију делују смешно у очима свих представника међународне заједнице, а владавина права празна флоскула јер сте власт формирали након одлуке Уставног суда, оног истог чију одлуку не поштујете када је у питању враћање земље манастиру Високи Дечани?".

"Још једном, са овог места у своје лично име, у име Српске листе и целокупног српског народа позивам вас да промените своје одлуку и омогућите изјашњавање на референдуму у складу са до сада примењеним принципима у претходним годинама, ово је позив на разум, позив на одговорност и позив да зарад тврдоглаве антисрпске кампање почнете да поштујете наш народ и његова основна људска права", истакао је Симић.

На крају његовог излагања посланици Српске листе су напустили седницу јер, казао је Симић, не желе да својим присуством дају легитимитет нелегитимној, недемократској и антисрпској одлуци. 

И албанске опозиционе странке против референдума

Посланици опозиционог Демократског савеза Косова су казали да је за њих противљење одржавању референдума "затворено питање пре него што почне".

"Референдум у Србији негира територијални интегритет Косова и наш уставни поредак и жели да прошири свој суверенитет над Косовом. ДСК очекује и поздравља поштовање Устава Косова и уставног поретка", рекао је Абдиџику из ДСК. 

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је да уставни референдум није легалан.

"АБК позива међународну заједницу, посебно безбедносне савезнике, да сачувају уставни поредак Косова, позива политички спектар и грађане да буду уједињени", навео је Харадинај.

Седници не присуствују ни посланици Демократске партије, а председник те странке Мемљи Краснићи поручио је да Курти не мора да се крије иза седнице скупштине, као и да треба да се придржава раније донете одлуке о неодржавању референдума на КиМ.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво