Читај ми!

Скупштина потврдила више споразума из иницијативе Отворени Балкан

Скупштина Србије потврдила је више споразума који су потписани у оквиру иницијативе Отворени Балкан. Завршено редовно јесење заседање.

Подржали су Споразум о сарадњи у ветеринарско, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње који је потписан у Тирани 21. децембра, у оквиру Отвореног Балкана.

"Српска ветерина и српска фитосанитарна заштита су апсолутно спремне за овај пројекат од понедељка 3. јануара", рекао је министар пољопривреде у расправи Бранислав Недимовић у Скупштини Србије.

Он је подсетио да до сада уопште нису биле признате лабораторијске анализе хране без обзира да ли је биљног или животињског порекла у међусобној трговини између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Према његовим речима, са овим споразумом те баријере се апсолутно руше.

"Потпуно су усаглашене лабораторијске анализе за ове три земље, и све што је издато у Тирани важи и у Зрењанину, све што је издато у Новом Саду важи и у Тетову...", рекао је министар.

Потврђен је и Споразум за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану којим се уређују услови за слободан приступ тржишту рада, као и услови за регистровање држављана страна уговорница.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић рекла је у расправи да споразум има за циљ да олакша слободан приступ тржишту рада ових земаља, односно поједностављење уласка, кретања, боравака и рада држављана три земље.

"Споразумом су дефинисани основни појмови. Један од основних појмова који се дефинише овим споразумом је и Идентификациони број Отвореног Балкана". То је јединствени број који свака Уговорна страна додељује свом држављанину ради коришћења електронских услуга у оквиру иницијативе Отворени Балкан", рекла је министарка Кисић Тепавчевић.

Скупштина Србије завршила је редовно јесење заседање интонирањем химне Србије "Боже правде".

Посланици су пре тога усвојили закључке надлежних скупштинских одбора поводом разматрања извештаја о раду Агенције за спречавање корупције, Повереника за заштиту равноправности, Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности за 2020. годину.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво