Читај ми!

Вучић: Десила нам се "савршена олуја", рачунајте као да је Грчић поднео оставку

Председник Србије Александар Вучић истакао је да цене струје и гаса за домаћинства неће бити промењене током зиме. Верује да неће доћи до рестрикције енергената и каже да нам се десила "савршена олуја" која је довела до проблема.

Александар Вучић је, говорећи за Телевизију Пинк, рекао да је током данашњег састанка о енергетској ситуацији било разговора о краткорочним и дугорочним циљевима, шта јесте, а шта није урађено.

"У неким другим земљама само чујете повећана цена гаса 40 одсто, утростручена цена струје, у Македонији 10 одсто за грађане... а ми се боримо да то током зиме не променимо ни цену струје ни гаса и оне неће бити промењене за домаћинства, са привредом смо одложили до 31. децембра, да дамо најповољнију цену. Само Украјина и Грузија имају јефтинију струју за домаћинства, о гасу да не причам, гледамо да решавамо нагомилане проблеме", рекао је председник Србије.

Нама, али и другима, се, каже Вучић, догодила "савршена олуја" – месецима се сви туку за енергенте, цене скачу, сви проблеми су се догодили истовремено.

Сада се, према његовим речима, испоставило да немамо довољно ни мазута ни угља да подмиримо наше потребе.

"Љут сам на неке људе што нису обезбедили да угаљ не буде мокар, љут сам на генералног директора", рекао је Вучић поводом ситуације у ЕПС-у.

Додао је да се може "рачунати" да је в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић поднео оствку.

"Он чека да се поново успостави систем. Рачунајте да је поднео оставку пре три, четири дана", наводи Вучић.

Дугорочно питање је, указује, да се изврши балансирање енергије, термо и обновљивих извора енергије.

Најавио је да ће Светог Николу провести у Костолцу, у копу Дрмно и термоелектрани.

"Ни за нас ни за њих не сме да буде ничега, слава, празника, већ на радном месту да то обележимо да би Србија имала довољно струје, гаса и мазута, да не бисмо ишли на редукције струје. Све смо урадили да до рестрикција не дође, верујем да неће", рекао је Вучић.

Сматра да у ЕПС-у није било озбиљне саботаже, већ се такве ситуације, каже, дешавају.

"Надлежни су спровели истрагу, нека раде свој посао. То је јавашлук, неодговорност и све што може наопако да се деси – то се деси, и као што сам рекао, то је perfect storm (савршена олуја, прим. аут.)", навео је председник Србије.

Вучић је рекао да је гас данас прескуп и да у Србији индустрија троши половину гаса, а због раста ће, каже, потребе бити и веће.

"Србија има обезбеђених шест милиона кубних метара гаса из увоза на дневном нивоу, који плаћа 270 евра по 1. 000 кубних метара гаса, док је те количине гаса у Европи 1.700 евра", указао је председник Србије.

Према његовим речима, захваљујући договору са председником Русије Владимиром Путином, Србија уштеди око осам милиона евра код увоза гаса и то дневно.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво