Читај ми!

Вучић: Испунили смо све еколошке захтеве

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на питање новинара како види најаву Еколошког устанка да ће наставити блокаде, да су сви еколошки захтеви по питању "Рио Тинта" испуњени и да су сви сагласни да су нови захтеви политичке природе.

Александар Вучић је рекао да су што се тиче екологије била добијена три захтева и да су сва три испуњена.

"Сви су то констатовали, а нови захтеви су политички и то сви људи знају. На грађанима је да процене", рекао је Вучић на обележавању почетка градње фабрике електричних мотора "Нидек" у Новом Саду.

Каже да је држава испунила захтеве народа који тамо живи и да је он слушао људе из долине Јадра који су директно угрожени, а не политичаре.

Како је рекао, "држава је показала грађанима добру вољу и испунила им чак и неке политичке хирове, као по питању измена Закона о референдуму, пошто ће бити укинута такса од 30 динара за подношење народне иницијативе".

"Ако је то био тај страшан проблем за блокаду ауто-путева... Или то да референдум не може да се понови после две већ четири године", додао је Вучић.

Такође, истакао је да "раније нико није питао за екологију, већ да су људи били забринути само за преживљавање и посао", као и да ће просечна плата у децембру бити већа од 600 евра, а у јануару већ између 618 и 620 евра.

Напоменуо је да људи сада живе боље и да расту и њихови еколошки захтеви.

"Тешка ситуација за нас и све друге у региону"

Председник Вучић рекао је да је тешка ситуација у вези са електричном енергијом за нас и све друге, те додао да смо тек недавно кренули да пунимо акумулације.

Вучић је, упитан да прокоментарише панику која влада у региону, када је Северна Македонија дала 200 милиона евра за увоз струје и питање шта ће Србија да уради, да ли ће јој бити потребне додатне количине гаса, рекао да само они који ништа не разумеју могу да кажу да нас не занима цена струје на тржишту, јер је производимо.

"Када је потрошња огромна увек сте на ивици. Нисмо могли да пунимо акумулације. Тек недавно смо полако кренули с тим. Мука је велика и зато ћу вечерас у Нишу одржати састанак са свим нашим јавним предузећима ЕПС-ом, ОДС-ом, ЕМС-ом", најавио је Вучић.

Указао је да је велика потреба региона за струјом, да је тешка ситуација у Северној Македонији, која, не својом кривицом, мора да уводи 50 одсто струје, а Црна Гора и 60 одсто. Ту струју плаћају, каже, и по 350 евра по мегават сату.

"Видите шта се дешава са КАП-ом, који је највећи доприносилац БДП-а Црне Горе", додао је Вучић.

Објаснио је да смо добили одређене количине гаса, али да нам треба више, а да сада гаса и нема више где набавити.

Због тога је, указао, замолио директора "Србијагаса" да оде у Петербург и Москву да покушамо да измолимо за додатне количине гаса, да видимо како све фабрике да преживе, да немамо проблема са додатним новчаним издацима.

Рекао је да је веома забринут, наводећи да је цена гаса на берзи данас 1.250 евра, што је, на милион кубних метара, губитак на дневном нивоу од преко милион долара.

"А расте потрошња, долазе хладни дани. Срећом ми смо обезбедили гас за наредних шест месеци. Шта ће после бити – остаје да преговарамо са Русима", поручио је Вучић. 

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се