Читај ми!

Објављена Вучићева одлука о враћању Скупштини Закона о изменама и допунама Закона о експропријацији

Председник Србије Александар Вучић донео је Одлуку о враћању Народној скупштини изгласаног Закона о изменама и допунама Закона о експропријацији.

У образложењу одлуке председник Вучић наводи да сматра да се изменама област експропријације не уређује на одговарајући начин.

"Посебно треба преиспитати рокове за преузимање појединих радњи у поступку, а нарочито рок за изјашњавање сопственика непокретности о предлогу за експропријацију", навео је Вучић у одлуци. 

Иако се у овом случају, како наводи, ради о јавном интересу, насупрот појединачном интересу, држава мора да води рачуна о томе да се свако ограничење зајемчених људских права, какво је без сумње право на имовину, може спровести уз поштовање права сопственика на фер и правичан поступак, чиме се штити суштина зајемченог права, наводи се у одлуци објављеној на сајту Председништва.

Вучић је истакао да је рок од пет дана који је дат сопственику непокретности за изјашњавање о предлогу за експропријацију прекратак.

"Тешко да за тако кратко време, чак и сопственик који поседује одговарајућа знања може да припреми изјашњење, а практично је немогуће да неуки сопственик може у тако кратком року да нађе стручно лице које ће му помоћи да се изјасни и да се то изјашњавање припреми", навео је Вучић у одлуци.

Подсетио је да је право на имовину загарантовано Уставом Србије, као и међународним документима, а указао је и на више одлука Евроспког суда за људска права и Суда правде Европске Уније.

Због тога сматра да прописивањем прекратаког рока за изјашњење, није испоштован процедурални захтев, инхерентан праву на имовину из члана 58. Устава Републике Србије - да сопственику непокретности која је предмет експропријације буде дата разумна прилика да припреми и изнесе своје изјашњење о предлогу за експропријацију.

"Изјашњавање о предлогу за експропријацију је средство од суштинског значаја којим располаже сопственик у циљу заштите свог права на имовину, а располагње са довољно времена за припрему изјасњања је неопходан преуслов да би се могао сматрати да је сопственику пружена разумна прилика да изнесе свој став и своју аргументацију. Са роком од пет дана за изјашњење таква прилика му није пружена", закључио је председник у одлуци којом је Скупштини вратио закон на дораду.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво