Читај ми!

Ко је позван, а ко не и зашто на Самит демократије у САД

Данас почиње Самит демократије који организују Сједињење Америчке Државе. Одржава се у онлајн формату и на њему учествује више од 100 земаља, а међу њима је и Србија. Пред почетак самита, Сједињене Државе су преко Министарства финансија увеле санкције за 16 особа и 24 ентитета у Европи и земљама западне хемисфере. На тој листи су и браћа Звонко и Жарко Веселиновић, српски бизнисмени са севера Косова и Метохије, који су под санкцијама због, како се тврди, подмићивања политичара, прања новца и шверца.

Одговарајући на питања новинара, председник Србије и лидер СНС-а тврди да владајућа странка од Веселиновића није добила ни динар. Александар Вучић говориће на Самиту, а три су кључне теме тог догађаја: борба против ауторитарности, сузбијање и борба против корупције, промовисање и поштовање људских права.

Од виртуелног самита очекује се да учесници размотре највеће претње са којима се демократије данас суочавају.

Међутим, не учествују Русија и Кина, па критичари у Америци, од догађаја који је испуњење Бајденовог предизборног обећања, не очекују велики домет. Процењује се да би самит, домаћину, који је окрњио кредибилитет након повлачења трупа из Авганистана, могао бити од користи.

"Ово је од великог значаја за ову администрацију, као и што је био разговор између двојице председника, Бајдена и Путина. И ако не могу да створе барем перцепцију успеха, онда ће ова администрација вероватно до избора догодине бити у позицији да нема нити ауториртет нити могућност да се бави спољном политиком на начин како би желели", каже политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.

Многима нису јасни критеријуми на основу којих је сачињена листа учесника самита. Амбасадор Сједињених Држава у Србији прво је рекао да Србија неће бити позвана, међутим, три дана касније, уследио је позив за учешће.

"Дакле, ако се већ окупља 100 и нешто земаља, боље је бити ту него не бити. С друге стране, ако се на том самиту буду договарале неке мере против Русије и Кине, то може да нас доведе у релативно непријатну ситуацију. Међутим, они који су позвали председника, знају у каквим је односима Србија са Русијом и Кином, тако да претпостављам да су то већ укалкулисали", сматра колумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић.

Од самог почетка афричке државе Конго и Ангола нису стрепеле да ли ће бити на списку званица.

"Кад видите да је Конго позван, па Конго је позван сигурно због тог кобалта који је сад најважнија ствар на свету. Кад видите да је Ангола позвана, она је вероватно позвана због дијаманата, али није позван неки њихов комшија, Етиопија, где нема неке разлике у демократским вредностима. То је проблем са Бајденовим концептом. Ми против њих", објашњава Смајловићева.

На Самит су позвани Тајван и тзв. држава Косово, иако нису чланице УН. Када је реч о нашем региону, Босна и Херцеговина и Мађарска нису добиле позивницу.

"Једноставно, позиви показују да су и даље, на неки начин, глобалисти доминантни у институцијама које одлучују ко је пријатељ, а ко је непријатељ, или ко је можда ривал САД", сматра Кесић.

Амерички медији не придају велики значај Самиту демократије, а критичари оцењују да Сједињене Државе нису изабрале право време за тај догађај.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи