Читај ми!

Ближе се избори, странке заузимају стартне позиције – који савези су већ формирани

Како се приближавају априлски избори. тако се и профилише политичка сцена. Иако је до изласка на биралишта остало нешто мање од четири месеца, већ се формирају савези, диже страначка инфраструктура и заузимају стартне позиције. Политички актери су уверени да се договори постигнути пре Нове године неће много променити до пролећа.

Српски покрет Двери, као окосница "патриотског блока", за сада, са још осам организација наступиће на председничким, парламентарним и градским изборима.

Кандидат блока за председника Бошко Обрадовић не искључује могућност да се листа до избора прошири. "У правцу прављења једног ширег државотоворног суверенистичког устваобранитељског и патриотског опозиционог савеза", каже Обрадовић.

"Нисмо затворени за разговор са свима, са свим српским родољубима", поручио је лидер Двери.

Иако се спекулише да би коалиција од пре три године, коју су чиниле Двери и странка Саше Радуловића, могла да се обнови, кроз Декларацију Суверениста потврђена је сарадња покрета Доста је било - Суверенисти и странке Здрава Србија Милана Стаматовића.

НАДА: Не размишљамо о ширењу, већ о даљем јачању

На десном спектру за изборе кроз слоган НАДА спремају се Покрет за обнову Краљевине Србије, Демократска странка Србије и 25 удружења грађана.

"Не размишљамо тренутно о било каквом ширењу. Размишљамо о даљем јачању. Ми смо усредсређени на оно што смо направили. Некад је битно када створите неку врсту добре стабилне коалиције, да водите рачуна да она остане баш таква", истиче Милош Јовановић из коалиције НАДА.

У стабилност коалиције верују и окупљени око Странке слободе и правде, Демократске странке, Народне странке.

Aлексић: Добродошли су још неки, пре свега Скупштина слободне Србије  

Коалиционим споразумом потврдили су сарадњу. У наредном периоду, кажу, добродошле су још неке организације и појединци. 

Први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић каже да ту пре свега мисли на Скупштину слободне Србије, на велики број појединаца и додаје да су предвидели да се на листи нађу и нестраначке личности.

"Што се тиче наступа наше листе, ми ћемо јединствено наступити на свим нивоима. Ових дана радимо на председничком кандидату. Дакле, суштина ће бити да то буде човек који може да улије наду грађанима Србије и победи Александра Вучића", истиче Алексић.

За предстојеће изборе програм је спремио и Зелено-леви блок - странка Небојше Зеленовића, Не давимо Београд и Еколошки устанак.

Нова странка без конкретних договора, не искључују јединствену листу

Нова странка је још увек без конкретних договора. Лидер странке Арис Мовсесијан не искључује могућност да странке опозиције буду на једној листи.

"Јесте четири месеца мало, али сасвим довољно да се стане заједно. И даље ћемо се залагати за једну листу, бар Нова странка, колико год то деловало да смо ми нека мала странка да немамо толики утицај, политички ставови Нове странке су јасни и ми ћемо се држати тих политичких ставова", поручује Мовсесијан.

До избора је остало нешто мање од четири месеца, а готово сви политички играчи подигили су сву странчку инфраструктуру.

Љајић: Странке које остану испод цензуса, завршиле су политичку каријеру 

Страначки ветеран и лидер СДПС-а то приписује раном објављивању датума избора. Иако има много да се игра, каже, Расим Љајић, он зна ком тиму припада. Сарадња са СНС-ом није упитна.

"Свако ће рећи да су наредни избори најважнији, али ја мислим да ове изборе разликује од свих додадашњих то што ће после ових избора направити једна природна селекција политичких странака", каже Љајић.

Оне странке, како је објаснио, које уђу у парламент имају неку врсту политичке будућности, док су странке које остану испод цензуса и ван парламента, према његовој оцени, завршиле своју политичку каријеру.

Дачић: Нема бојазни од утапања социјалиста у СНС

Тим не мењају ни социјалисти. Стални двојац СПС-а и ЈС-а, каже Ивица Дачић, у кратком року ће осмислити политичку тактику.

Осим што постоји жеља да подрже кандидата СНС-а за председника, одлука треба да падне – да ли ће на осталим листама са напредњацима или одвојено.

"Овде не постоји било каква бојазан од утапања, или да ће СПС да нестане са политичке сцене", истакао је Дачић.

Лидер социјалиста је истакао да они причају само о коалицијама.

"Увек је реч о заједничкој листи, заједничком председничком кандидату, а не о томе да ми немамо своју листу или свог кандидата, него да подржавамо листу неке друге странке, о томе никада није било речи нити то желимо", додао је Дачић.

СНС са појачаним редовима: Упознаћемо народ са досадашњим резултатима  

Напредњаци са коалицоиним партнерима, чини се, интензивно преговарају, али са ким излазе на изборе још не откривају. У међувремену, појачали су редове. Странка СПАС Александра Шапића, која је освојила 4,3 одсто гласова и ушла у парламент, постала је део СНС-а.  

Владимир Орлић из СНС-а каже да ће они у предизборној кампањи разговарати са народом и упознати га са досадашњим резултатима, као и са планом за будућност.

"Тако да сви резултати које смо постигли до сада представљају пре свега јасан показатељ да смо у плановима за будућност озбиљни, они су доказ да ћемо и те планове да реализујемо као и оно што смо претходно обећали", поручује Орлић.

Договори политичких странака постигнути пре Нове године, уверени су политички актери, неће се много променити до пролећа.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи