Читај ми!

Обрадовић: Одлажу се платни разреди до 2025. године

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић изјавила је да се примена новог система плата, односно платних разреда одлаже до 2025. године.

Марија Обрадовић је истакла да се сетом закона којима су предложене измене у области плата у јавном сектору утврђује нови рок за почетак примене системског и посебних закона којима се уређују плате.

У обраложењу закона се наводи да се примена новог система плата, односно платних разреда одлаже до 2025. године.

Пред посланицима су измене Закона о систему плата запослених у јавном сектору, измене Закона о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе, измене Закона о запосленима у јавним службама и измене Закона о платама у јавним агенцијама и дргуим организацијама.

"Иако смо у претходној години били опредељени да започнемо са имплементацијом реформе плата од 2022. године, понекад ни најбоља намера не може да се спроведе у дело услед околности које су често ван нашег утицаја", рекла је Обрадовић у Скупштини Србије.

Она је додала да су све активности услед сложене епидемиолошке ситуације биле усмерене на пакете помоћи грађанима и привреди.

"И поред тога што предлажемо одлагање реформе обезбеђен је за следећу годину раст плата запослених у јавном сектору за седам одсто, односно осам одсто за запослене здравствене раднике и све запослене у одбрани, као и повећање од девет одсто за запослене који примају минималну зараду", рекла је Обрадовић.

Према њеним речима, ове године није постојала могућност да се спроведе интензивна сарадња свих кључних учесника у реформи, а неопходно је да реформа тог типа, како каже, буде прихваћена од свих грађана на које се односи.

Каталог радних места основ за вредновање свих послова

Навела да се континуирано ради на Каталогу радних места који је основ за вредновање свих послова у јавним службама, локалним самоуправама и државним органима.

"Повезали смо Каталог радних места који усваја Влада са актима о систематизацији јавних служби. Следећи корак је да повежемо радна места из Каталога са коефицијентима по којима се сада исплаћују плате у јавним службама", рекла је министарка.

Додала је да Министарство финансија од 2019. године активно ради на успостављању новог информационог система који треба да обезбеди прецизно планирање, управљање и контролу извршења буџета за трошкове рада запослених у јавном сектору.

"Од успостављања платформе до могућности њеног коришћења у пуном капацитету, неопходно је да протекне време, како би се корисници у потпуности обучили и како би се прикупили неопходни подаци", рекла је Обрадовић.

Ожобјаснила је да је зато предлог одлагања реформе система плата до 2025. године узрочно везан прво за потребу спровођења тачних и поузданих анализа ефекта реформе система плата, заснованих на подацима добијених из новог информационог система.

"Друго, надамо се да ће стабилизација епидемиолошке ситуације у земљи, ослободити ресурсе, што финансијске, што кадровске за друге потребе, а пре свега за овај реформски процес", рекла је министарка.

 

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи