Читај ми!

Стјуарт Пич - нови британски изасланик биће задужен и за дијалог Београда и Приштине

Највиши рангирани официр британских ваздухопловних снага, сер Стјуарт Пич, постављен је за специјалног изасланика те земље за Западни Балкан. Један од циљева ће му бити нормализација односа између Београда и Приштине.

У саопштењу британске владе наводи се да ће сер Стјуарт Пич у име Лондона радити са лидерима Западног Балкана, са осталима из региона и савезницима у САД и ЕУ, како би се подржала и ојачала регионална стабилност.

"Када је реч о Србији и Косову, он ће радити са нашим партнерима уз помоћ ЕУ на дијалогу", наводи се на сајту.

Британци су се осврнули и на речи високог представника Кристијана Шмита да се БиХ суочава са највећом егзистенцијалном претњом у периоду после рата и да тамо постоји могућност даљих подела и конфликата.

"Заједно са међународним партнерима, Британија ради на томе да реши сваку претњу стабилности која није у складу са Дејтонским споразумом, који је 26 година стуб напретка у БиХ. Британија такође помаже да се реше остали регионални изазови, укључујући и подршку нормализацији односа између Србије и Косова и борби против организованог криминала", пише у тексту.

Истакнуто је и да ће та земља играти важну улогу и тесно сарађивати са владама у региону и међународним партнерима.

"Пич ће промовисати јачање демократских институција и отворених друштава и радиће на питањима као што су ратни злочини и нестале особе", наводи се у тексту.

Премијер Борис Џонсон поставио је специјалног изасланика као део актуелне посвећености Велике Британије стабилности и просперитету у региону.

"Западни Балкан пролази кроз највећу претњу за стабилност и безбедност у том региону после две деценије. Наша је одговорност да урадимо све што можемо да сачувамо добробити које смо постигли кроз мир и дијалог. Не можемо дозволити повратак насиља и подела из прошлости. Велико искуство сер Стјуарта ће ојачати међународне напоре да се очува мир и промовише евро-атлантска интеграција у том региону", поручио је Џонсон.

Стјуарт Пич ће преузети улогу изасланика након што је, ове године, напустио место председника војног одбора НАТО-а, на којем је био од 2018. Раније је био начелник Штаба одбране Уједињеног Краљевства.  

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи