Читај ми!

Посланици изабрали додатне чланове РИК-а

Посланици су вечерас усвојили предлог да се у Републичкој изборној комисији нађе додатних 12 чланова - шест чланова и шест заменика из опозиционих странака које нису у парламенту, било да су бојкотовале изборе, било да нису прешле ценсус од три одсто.

Посланици су тиме једногласно усвојили предлог председника парламента Ивице Дачића који је, како је рекао, део договора међустраначког дијалога.

Именовани чланови и њихови заменици су из реда стручњака за изборно право и изборни процес.

За чланове су изабрани дипломирани правници Владимир Матић, Срђан Видовић, Бисерка Живковић, Милош Томашевић, Жељка Радета и Мирослав Васић, а за њихове заменике Гордана Радић, Срђан Сандић, Марица Бурсаћ, Зорица Симеуновић, Горан Михајловић и Борис Бутулија.

У Дому Народне скупштине у подне је почела седница на којој је пред посланицима Предлог Одлуке о допунама одлуке о престанку функције и именовању чланова у РИК, а који је по хитном поступку предложио председник парламента Ивица Дачић.

Дачић је нагаласио да је за сутра сазвао нову седницу посвећену уставним амандманима.

Седница је почела позивом Дачића да минутом ћутања буде одата пошта преминулом посланику Социјалистичке партије Србије Милутину Мроњићу (79).

Председник парламента рекао је да је састав РИК-а исти и за изборе и за референдум.

"Мој предлог практично је део договора у међустраначком дијалогу, како би се омогућило да ван редовног и стандардног састава РИК-а у случају предстојећих избора, а самим тим и укључујући и референдум који нас чека о уставним променама уколико бисмо усвојили предлог уставних амандмана, да се предложи шест чланова и шест заменика из редова опозиционих странака које нису у парламенту, било да су бојкотовале изборе, било да нису прешле ценсус од три одсто", рекао је Дачић.

Претходно су сва 172 посланика једногласно гласала за престанак функције и именовање чланова РИК-а.

Пред посланицима је био и Предлог Александра Мартиновића, који је предложио правнике - Немању Поповића и Џемила Сијарића, а за заменике Бранибора Јовичића, Ениса Зековића и Марину Марковић.

Посланици о Мркоњићу и протестима

Седницу парламента посвећену избору чланова Републичке изборне комисије, обележила су посланичка излагања посвећена преминулом функционеру СПС-а Милутину Мркоњићу, протестима одржаним током викенда, као и бројним другим темама од литијума и мурала Ратку Младићу до увреда на рачун дела чланова СНС-а.

Избор чланова РИК-а према оцени посланика, који су најмање времена посветили тој теми, показатељ је демократије, а како је рекао посланик социјалиста Ђорђе Милићевић "данашње теме су одраз одговорности, озбиљности и посвећености већине у парламенту имплементацији договореног током међустраначког дијалога који се водио на два колосека".

Милићевић је због, како је рекао, бројних грађана који би желели да се опросте од Мркоњића, прецизирао да ће у четвртак комеморација у парламенту почети у 11.00, а сахрана у 13.30 у Алеји великана.

За посланика Александра Мирковића данас је "заиста историјски дан што се тиче демократије и парламентаризма у Србији".

"Данашњом дискусијом и причом где ћемо састав РИК-а проширити за чак шест места и што ће та места заузети људи који нису представници странака које седе у републичком парламенту, показује јасно колико је и власт спремна, али и колико је данас у Србији ниво демокатије на највећем могућем нивоу", рекао је Мирковић.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Бранимир Јовановић оценио је да је добро што ће представници опозиције ипак добити своје људе у РИК-у како би се изборима дао легитимитет.

Посланик Јединствене Србије Живота Старчевић сматра да тиме владајућа коалиција показује да жели да одржи реч и створи повољну климу за изборе.

Полемика Глишића и Мирковића 

Посланик Владан Глишић акценат је ставио на протесте који су се догодили у суботу, наводећи да он нема проблем с тим што је СНС толика странка.

"Када погледате, у свакој странци има пристојних људи, али има и будала, кад сте велика странка имате пуно будала, али онда морате да их држите под контролом", рекао је Глишић на шта је реаговао Мирковић нагласивши да Глишића теба да буде срамота.

"Да ли сте чули некога да је вас или чланове вашег покрета, мада не знам где сте сада, назвао будалама. То је ваша срамота и драго ми је што грађани могу да чују шта нудите и како се понашате", рекао је Мирковић и нагласио да му неће дозовлити да вређа људе који подржавају развој Србије и политику председника Вучића.

Оценио је да Глишић таквим речима дели Србију на те који су по њему паметни и на оне који су будале

"Ево прихватам, јесмо будале, али смо будале које су поштене, које никога нису опљачкале ни опељешиле,које не одговарају на ваше провокације и насиље", рекао је Мирковић и оценио да су Глишићеве речи пример бахатости и мржње према свакоме ко мисли другачије.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи