Читај ми!

Вучић са Пахором: Сваки састанак камен у кући мира у региону

Председник Србије Александар Вучић истакао јe, након састанка са словеначким колегом Борутом Пахором у Београду да сваки састанак, а тако и овај, може да буде камен у кући мира коју покушавамо да изградимо у региону. Пахор поручује да је проширење ЕУ на Западни Балкан једини одговор на раст национализма и идеје о промени граница у региону.

Александар Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, пренео да је са Борутом Пахором разговарао о ситуацији у региону, билатералним односима, европској перспективи Србије и свим темама од интереса за две стране.

"Овај сусрет је још једна потврда садржајног, интензивног дијалога. Мислимо да имамо веома, веома добре односе са Словенијом. Као пример за сарадњу је, што смо нагласили у разговору, је чињеница да смо пре 10 година имали трговинску размену у вредности од 572 милиона евра, а данас је готово удвостручена на 1,2 милијарду евра. Наравно има простора за још бољу и успешнију сарадњу и мислимо да ће таква трговинска размена само да расте", додао је Вучић.

Казао је да очекује да ће се у нарендом периоду одредити термин за одржавање шесте седнице две владе у Словенији.

Вучић је рекао да је Пахор особа позната као подржавалац европске интеграције Западног Балкана, а тако и Србије.

Казао је да су разговарали о регионалној стабилности и свим проблемима.

"Говорили смо и о ситуацији на КиМ, нашим односима, дијалогу у Бриселу и проблемима са којима се суочавамо трудећи се да се сачувамо мир и стабилност. Истакао сам значај очувања мира, стабилности и сигурности за све људе у региону. Сваки разговор који водимо у региону, а и овај, може да буде камен у кући мира коју покушавамо да изградимо", нагласио је Вучић.

Упознао је, каже, Пахора и са елементима иницијативе "Отворени Балкан" и са добрим последицама које та иницијатива доноси за земље учеснице уз наду да ће и други разумети да ће донети само корист.

Односи између српске и словеначке државе, поновио је, је на изузетном нивоу.

"Верујем да су то односи међусобног поверења и уважавања. Сваки сусрет додатно доприноси развоју наших односа", нагласио је он.

Вучић је подсетио да је Словенија седма земља по броју војника које има у саставу Кфора, а Србија жели још ближу сарадњу са међународном војном мисијом на КиМ, која има веома важну улогу у очувању мира.

"Наша сарадња и добра комуникација од виталног је интереса за све становнике на КиМ, у овом случају за српско пре свега. Један део словеанчкох контингента учествује у чувању манастира Високи Дечани што је од посебног значаја за нас", закључио је Вучић.

Пахор: Забринут сам за регион, решење у брзом ширењу ЕУ на Западни Балкан 

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је, после састанка са Вучићем, да је забринут због неких процеса и изјава које се могу чути на Западном Балкану, а нарочито у последње време, и поручио да ЕУ на њих може да одговори брзим и успешним ширењем на Западни Балкан.

Пахор је истакао да би то било одлучујуће за мир и безбедност, као и благостање људи на Западном Балкану.

"Хвала председнику Вучићу за овај разговор и што је споменуо слованачке војнике на КиМ и сутра ћу их посетити", рекао је Пахор и додао да ће се током посете КиМ заложити код саговорника да се имплементира све што је договорено Бриселским споразумом.

Пахор је рекао да је забринут и због тога што је застао дијалог између Београда и Приштине да би га требало наставити.

Словенија је велики заговорник тог дијлаога и још увек га подржава, казао је он и истакао да застој у дијалог не користи ни Србији нити Косову, као ни региону нити ЕУ.

"Треба наставити преговоре како би се односи регулисали да не би угрозили мир, безбедност и сарадњу у региону", поручио је Пахор.