Читај ми!

Дачић на заседању Интерпарламентарне уније: Демократију морамо гледати као животну ствар

Више од хиљаду парламентараца из целог света допутовало је у Мадрид. На 143. заседању Интерпарламентарне уније анализираће изазове са којима се суочава свет, поделити искуства и проблеме. На маргинама, председник Скупштине Србије Ивица Дачић састао се са представницима парламената Египта, Бахреина и домаћинима скупа. Позвао је шпанског краља да први пут посети Србију.

Четврти пут краљевска метропола отворила је врата парламентарцима. Иако је од првог сусрета у Мадриду 1933. године број делегата и чланица Интерпарламентарне уније вишеструко већи, једно је непромењено - циљ због којег се окупљају.

Фелипе VI, краљ Шпаније истиче да парламенти нису само инструменти представљања, већ и доношења одлука и изградње политичких договора и консензуса. "Због тога је важно да се фокусирамо на дебате и да говоримо о претњама по демократију", наводи Фелипе VI.

Дуарте Пачеко, председник Интерпарламентарне уније приметио је да парламентарци воле да причају, али да морају да ураде више. "Пандемија коронавируса може да повећа неједнакост, сиромаштво и незапосленост, као и економску кризу и не може се само разговарати о томе", истиче Пачеко.

Да се са речи пређе на дела неопходно је, кажу, и када су у питању други изазови за демократију - ширење дезинформација путем друштвених медија, али и ерозија поверења грађана у институције и политичке системе.

Ивица Дачић каже да се не може говорити о демократији у лабораторијским условима, као теоријском концепту који нема додира са стварним животом.

"Морамо је гледати као животну ствар, као систем вредности који се мења и прилагођава реалном животу и одговара на његове потребе, али истовремено чува своју темељну црту, а то је пуна репрезентативност демократски изражене воље грађана", сматра Дачић.

Темеље на којима почива Интерпарламентарна унија, Србија подржава готово од њеног оснивања - 130 година.

"И ово заседање смо искористили да имамо не само билатералне сусрете, већ и да изнесемо нека политичка становишта везано за питања која су нама од интереса, почевши од питања које нас мучи - као што је Косово и Метохија", каже Дачић.

На дневном реду 143. заседања Инетерпарламентарне уније налази се и гласање о новој Стратегији, која дефинише циљева у наредних пет година. Фокус је, како је прецизирано, на областима где постоји хитна потреба за парламентарном акцијом.

Зато су на врху листе борба против климатских промена, предлози за унапређење људских права и родне равноправности, као и развијање демократије.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се