Читај ми!

Пахор долази у посету Србији, у недељу са Вучићем

Председник Александар Вучић састаће се у недељу у Београду са словеначким председником Борутом Пахором, који ће допутовати у посету Србији, потврђено је Танјугу у кабинету председника Србије.

Према агенди словеначког председника, Пахор ће након Београда посетити Приштину, где ће дан касније, у понедељак, разговарати са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.

Како се наводи у саопштењу, које је пренела словеначка агенција СТА, сврха разговора је размена мишљења о дијалогу Београда и Приштине, ситуацији на Западном Балкану, европској перспективи региона и припремама за следећи самит Процеса Брдо–Брони, те иницијативама регионалне сарадње.

Словенија до краја године председава ЕУ, а од како је 1. јула преузела председавање, словеначки званичници истицали су да ће један од фокуса Словеније бити наставак процеса проширења ЕУ.

Тако је на Брду код Крања, почетком октобра организован Самит ЕУ–Западни Балкан, на којем је усвојена Декларација у којој је EУ поново потврдила своју недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и поздравила посвећеност партнера у земљама Западног Балкана европској перспективи, што је у заједничком стратешком интересу.

Раније ове године, средином маја, Словенија је била домаћин Самита Брдо–Бриони, који је окупио лидере Западног Балкана и Хрватске, а на којем је усвојена заједничка декларација којом се од ЕУ тражи да убрза процес евроинтеграција за Западни Балкан.

У оквиру припрема за тај самит, словеначки председник је посетио Београд, Подгорицу, Тирану и Приштину, а затим и Загреб.

Вучић и Пахор и тада су разговарали о регионалним питањима, европским интеграцијама Србије и о билатералним односима.

Вучић је и тада поручио да је позиција Београда по питању КиМ заснована на поштовању принципа међународног права, да се Београд залаже за дијалог са Приштином, под окриљем Брисела и да је против "замрзнутог конфликта".

Иначе, Пахор ће на КиМ, према најави, посетити словеначки контингент у мисији Кфора и командни Штаб Кфора на КиМ, уз подсећање да је већина словеначких трупа стационирана је у касарни у Пећи.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво