Читај ми!

Курти: Наплата струје на северу Косова и Метохије почиње врло брзо

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти најавио је да ће "врло брзо" почети наплата струје на северу Косова и Метохије и да је оператор за дистрибуцију и наплату утрошене струје покрила досадашња дуговања.

Аљбин Курти је на седници косовске скупштине рекао да су били критични када су били у опозицији, "тако да смо данас наследили ситуацију која је показала да смо били у праву у својој критици".

"У Бриселу је постигнуто много неповољних споразума о Косову, а последице трпимо. Главни аргументи против нас у Бриселу су претходни договори. Уз све што знамо и можемо да урадимо, врло брзо ће доћи дан када ће почети наплата на северу, јер је то велика неправда према грађанима", рекао је Курти.

Почетком овог месеца, оператор КОСТТ издвојио је 6,7 милиона евра више од предвиђеног износа који је издвојен у мају ове године за плаћање електричне енергије за четири општине севера Косова, чиме је заправо продужен рок плаћања до краја ове године, пренели су приштински медији.

"Након препорука које је усвојила Скупштина Косова у мају 2021. године, путем које је КОСТТ овлашћен да користи сопствени буџет за покривање губитака од утрошене али неплаћене електричне енергије у северном делу Косова, КОСТТ је издвојио буџет у укупном износу од 17,7 милиона евра да покрије губитке за север до 31. децембра 2021", навели су из менаџмента КОСТТ-а.