Читај ми!

Завршена расправа о Предлогу закона о референдуму и народној иницијативи

Посланици Скупштине Србије завршили су разматрање Предлога закона о референдуму и народној иницијативи, а како је раније најављено, они ће се о предложеном закону изјашњавати вечерас, после постављања питања Влади Србије.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић изјавила је да неке од кључних одредби важећих закона нису у складу са Уставом, а међу њима је и цензус.

Уасаглашавање са уставом и постојећим законским решењима кључни су разлози за измену Закона о референдуму. Новим актом укида се праг излазности од 50 посто уписаних бирача и за одлучивање о референдсуском питању биће потребн већина изашлих бирача.

Изменама закона олакшано је и подношење народне иницијативе. Уместо седам дана рок за прикупљање потписа продужен је на 90 дана.

У обраћању посланицима министарка државне управе и локалне самоуправе указала је на недостатак постојећег закона и да су се због тих недостатака ретко користили и референдум и народна иницијатива.

"Одавно нисмо имали бољи закон. Ово је посебно значајно јер овај закон уређује два важна механизма за остваривање суверенитета грађана путем непосредне демократије. Надамо се да ће квалитет и значај овог закона препознати и народни посланици и у дану за гласање подржати овај предлог закона", рекла је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

А иницијатива еколошких удружења која је предата на писарници скупштине да се закон повуче, како нам је потврђено, предато је Одбору за уставна питања.

Како је предвиђено Уставом из 2006. године законске измене требало је да се обаве у року од две године, међутим, те измене се доносе тек сада деценију и по касније.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво