Читај ми!

"Србија лојалан партнер Русији, може да очекује повољну цену гаса"

О значају данашњег састанка у Сочију и очекивањима од састанка председника Александра Вучића са руским председником Владимиром Путином за РТС су говорили аналитичар Драгомир Анђелковић и главна и одговорна уредница "Спутњика" Љубинка Милинчић. Анђелковић и Милинчићева очекују да ће Русија изаћи у сусрет Србији када је реч о цени гаса.

Србија тренутно плаћа 270 долара за 1.000 метара кубних, што је једна од најнижих цена гаса у Европи, али актуелни уговор истиче за Нову годину. Аналитичар Драгомир Анђелковић очекује да ће нам Русија изаћи у сурет са ценом гаса, јер то није само корпорацијска, већ и геополитичка одлука, а Србија се показала као лојалан партнер Русије.

"До сада смо плаћали 270 долара за 1.000 кубних метара. Берзанске цене су између 1.000 и 1.200. Молдавија је добила 475, а ја верујем да ћемо добити и нижу цену, јер је Србија лојалан партнер Русији. Очекујем да ћемо добити цену између оне коју сада плаћамо и цене коју је добила Молдавија. Она ће свакако бити већа од постојеће, али верујем да ће се Вучић вратити са добром ценом", рекао је за РТС Анђелковић.

Све теме од Косова до ЕУ биле су теме разговора и у претходним сусретима и биће и убудуће, али ће питање цене и снабдевања гасом бити у фокусу данашњих разговора у Сочију. 

"Ништа вам не значи повољна цена ако немате гаса. Ми смо удвостручили потрошњу гаса, а и у наредном периоду ће та потрошња расти 50-60 одсто и треба сада уговорити и те количине гаса", рекао је Анђелковић.

Главна и одговорна уредница Спутњика Љубинка Милинчић је сигурна да ћемо имати резултате какве желимо и истиче да се не сећа да су биле овако позитивне припреме састанка два председника који је за нас изузетно важан, али су и из Русије стизале поруке да је ово сусрет пријатеља.

Када је реч о цени гаса која ће бити понуђена Србији, Милинчићева очекује да ће она бити боља од оне коју је добила Молдавија.

"Ми смо у односу на Моладавију савезник, која то више није. У цени гаса нису само улогу играли комерцијални разлози, већ и геопполитички, а ми се нисмо учланили у НАТО да би чинили инат  Русији нити смо било када радили на њену штету", истакла је Милинчићева.

Главна и одговорна уредница Спутњика каже да је цена гаса урачуната у све што користимо од хлеба па надаље.

"Нама је сваки динар важан, јер би висока цена гаса смањила наш стандард. Они који су веровали да ће им ветар и сунце дати енергију сада морају да плаћају високу цену гаса. Русија као продавац воли да зна да има сигурног купца. Кина је направила уговор на 30 година, а Мађарска на 15 година и добили су повољнију цену. Како је најављено, Србија би требало да потпише уговор на 10 година", рекла је Милинчићева.

Каже да питање да ли ће Европа изабрати руску зиму или гас не би требало да буде тема.

"Нико не жели да му се народ смрзава и још није касно да Европа исправи грешку коју је направила", рекла је за РТС Милинчићева.  

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи