Читај ми!

Дачић: Закон о референдуму мора да се донесе сада, следеће недеље на дневном реду измена Устава

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже за РТС да ће Закон о референдуму бити на дневном реду у четвртак. Већ следеће недеље на дневном реду Народне скупштине биће предлог текста уставних амандмана, након тога се расписује референдум за 16. јануар, најавио је Дачић.

Посланици Скупштине Србије данас почињу расправу о Предлогу буџета за 2022. годину. Планирани буџетски приходи су 1.516 милијарди динара, расходи 1.717 милијарди динара.

"Искористићемо могућност да се, чим се заврши расправа о буџету, одмах гласа, да се не чека крај целе седнице. Данас почиње расправа. Зависно од броја амандмана, само тај део који је везан за буџет одмах ће бити на гласању", рекао је Ивица Дачић у Дневнику РТС-а.

Предлог Закона о буџету, како је додао, могао би већ сутра да буде усвојен ако буде све по плану.

Парламент ће расправљати и о изменама Закона о референдуму, који ће, како је рекао Дачић, бити на дневном реду у четвртак.

Део јавности замера што није било јавне расправе о том закону и поставља питање зашто се толико жури.

"Зато што морамо да га донесемо сада, јер не можемо да изведемо уставне промене. Свих ових година није се размишљало о референдуму и то никоме није био приоритет, још од 2006. године када је промењен тај основни услов за успех референдума, а то је да не треба да изађе више од 50 одсто, већ је потребно да гласа већина од изашлих", објаснио је председник парламента.

Истакао је да је Србија у процесу уставних промена и то у оном делу устава који се тиче правосуђа. "То значи да ће избор свих судија и тужилаца у следећем периоду бити у рукама судских органа односно правосудних органа", додао је Дачић.

Већ следеће недеље, како је најавио, на дневном реду Народне скупштине биће предлог текста уставних амандмана. "Ако се донесе закон о референдуму, након тога се расписује референдум за 16. јануар, како би се стигло да се све заврши у овом сазиву", објаснио је Дачић.

"Закон о референдуму ступа на снагу одмах, зато што нема времена за губљење. Чекао се став Венецијанске комисије. Ми смо први пут имали веома динамичну комуникацију са Венецијанском комисијом. Добили смо позитивно мишљење и за текст амандмана и за закон о референдуму", указао је Дачић.

Додао је да мора да се формира и Републичка изборна комисија, која ће спроводити референдум и у којој он мора да предложи додатних шест чланова и шест заменика из редова опозиције, пошто су исти органи који ће спроводити и изборе и референдум.

"Сигуран сам да у Приштини и не знају ко их је све признао"

Дачић је коментарисао и изјаву премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, који је јуче у Бечу поручио да Аустрија мора Приштини да помогне око пет земаља ЕУ које нису признале самопроглашену независност КиМ.

Дачић је оценио да су они "потпуни аутсајдери".

"Како сада стоје ствари, у њихове добре намере, у њихову интелигенцију, и уопште жељу да се дође до мира не верује више нико, чак ни Албанија. Стално долази до њихових међусобних сукоба, напада на Раму због односа са Вучићем, због Отвореног Балкана", истакао је Дачић.

Навео је да у свету има више земаља које подржавају став Србије, него оних који су признали самопроглашену независност.

"Ми се држимо преговора, држимо се дијалога, увек имамо спремна решења. Сигуран сам да у овом тренутку ови из Приштине и не знају ко их је све признао и ко је све повукао признање", закључио је председник Скупштине.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво