Читај ми!

Без сусрета делегација Београда и Приштине у Бриселу

У Бриселу су разговори на нивоу главних преговарача и експерата Београда и Приштине вођени током целог дана. Није дошло до заједничког састанка две делегације, због несагласности о којим се темама може разговарати. Београд је инсистирао на теми формирања Заједнице српских општина, што је Приштина категорички одбацила.

Директор Канцеларије за КиМ и главни преговарач Београда, Петар Петковић каже за РТС да је током дана три пута разговарао са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчaком.

"Приштина није хтела директан разговор јер је одбила да преговара о Заједници српских општина, која је и била на дневном реду који је Лајчак сам најавио још 30. септембра", наглашава Петковић.

Како је додао, српска делегација је инсистирала на формирању ЗСО и дала конкретне предлоге у вези са тим. "ЗСО је за нас срце дијалога, питање свих питања", наглашава Петковић.

Поручио је да се о нормализацији односа са Приштином може говорити тек када се формира ЗСО и примене сви претходни договори из Брисела.

"Поред ЗСО, покренули смо питање енергетике, несталих, слободе кретања, док Аљбин Курти шаље поруке из Приштине које бацају дијалог под ноге", нагласио је Петковић.

"Наставићено да инсистирамо на формирању ЗСО, а дијалог је место где могу да се решавају историјски проблеми између Срба и Албанца и постигну компромисна решења", наглашава Петковић.

"Делегација Приштине ће сад говорити да ЗСО није била тема. Чињеница да су одбили ЕУ и Лајчака јасно доказује да је то била тема", додаје директор Канцеларије за КиМ. 

Kако ће даље тећи дијалог са Приштином, Петковић сматра да зависи и од Лајчака и ЕУ.

"Потребан нам је мир и стабилност и да сачувамо српски народ на КиМ. Једино тако можемо да сачувамо државу и да градимо бољу будућност у економском смислу, како у Србији тако и у региону", закључио је Петковић.

Лајчак: Крајње време за истински напредак у дијалогу

Мирослав Лајчак објавио је на Твитеру да је Петковићу и главном преговарачу Приштине Беснику Бисљимију на одвојеним састанцима поновио очекивања земља чланица ЕУ од дијалога и поручо да је крајње време за напредак.

"Угостио сам двојицу главних преговарача и њихове делегације на одвојеним састанцима на којима се разговарало о отвореним питањима и начину да се напредује у дијалогу", навео је Лајчак.

"Такође сам их обавестио и о јучерашњем састанку министара спољних послова ЕУ и поновио очекивања држава чланица. Крајње је време за прави напредак", додао је Лајчак.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво