Читај ми!

Борељ: Надамо се новој рунди дијалога Београда и Приштине до краја године

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да би до краја године требало да се одржи још једна рунда преговора између Београда и Приштине у Бриселу, као и да Унија очекује од две стране да потпуно поштују раније договорене споразуме. Поновио је да Брисел подржава јединствену и суверену БиХ.

Једна од тема на састанку министара спољних послова земаља чланица ЕУ била је и ситуација на Западном Балкану.

"Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, очекујемо да Београд и Приштина потпуно поштују раније договорене споразуме, да направе брз напредак у нормализацији односа. Имаћемо, надам се, још дијалог између Београда и Приштине на високом нивоу у Бриселу до краја године", казао је Борељ новинарима после састанка шефова дипломатија на којем су учествовали и партнери из источне Европе.

Позвао је лидере обе стране да се одазову његовом позиву за дијалог.

Борељ је нагласио да се "подразумева да, уколико државе Западног Балкана желе да буду чланице ЕУ, морају да деле исте погледе као ЕУ".

"Дакле, требало би да гледају на свет исто као и ми, да деле погледе, анализе, разговарају... Не морају слепо да се слажу с нама, али ми желимо да уско сарађујемо. Биће им лакше када виде какав је наш поглед на свет, да се ускладе са тиме", навео је Борељ.

Борељ: Брисел подржава јединствену и суверену БиХ

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност изразио је забринутост што поједини лидери у Босни и Херцеговини користе реторику подела и поновио да Брисел подржава јединствену и суверену БиХ.

Борељ је рекао да је ЕУ забринута и због тога што политички лидери у БиХ не користе неизборну годину за измене изборног закона.

"Забринути смо што с друге стране неки политичари користе ову прилику за реторику подела. Морам да поновим да ми подржавамо јединствену и суверену БиХ и позивамо све политичаре да седну за преговарачки сто", истакао је Борељ.

На питање новинара да ли би на Балкану могло да дође до новог рата, Борељ је рекао да проблеми морају да се реше пре него што се ситуација погорша да до тога не би дошло.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије