Читај ми!

Дачић за РТС: Пред посланицима у новембру доношење буџета и измене изборног закона

Пред посланицима Народне скупштине до краја месеца требало би да се нађу нови закон о референдуму, буџет за наредну годину, извештај Европске комисије, али и уставне измене у области правосуђа. Председник Народне скупштине Ивица Дачић рекао је за РТС да ће се расправљати и измене Закона о избору народних посланика у складу са договором који је постигнут током међустраначког дијалога.

Ивица Дачић је рекао да је главна ствар за посланике у новембру доношење буџета за следећу годину, али да има и других закона који треба да се усвоје како би се испуниле обавезе "које смо сами себи наметнули".

"Једна од тих ствари јесте извештај о напретку Европске комисије који је направљен за Србију. Ми смо прошле године увели праксу да Скупштина расправља о том извештају и то ће бити и овога пута. Прво ће Одбор за европске интеграције расправљати и дати закључке, а онда ће се након тога на пленарном заседању Народна скупштина изјаснити о тим закључцима", казао је Дачић.

Говорећи о најављеним изменама Закона о избору народних посланика, Дачић је навео да је то последица договора током међустраначког дијалога на оба колосека.

"Договорен је читав низ веома конкретних питања везано за побољшање изборних услова. Да би се они имплементирали неопходна је промена одређених закона и подзаконских аката. У том смислу, један од закона који се мења је и Закон о избору народних посланика, а између осталог, тиче се и потребе да се изабере шест нових чланова Републичке изборне комисије и шест заменика из опозиције, како би се омогућило и њима да учествују у раду РИК-а", казао је Дачић.

Оценио је то као велики уступак, пошто, како је навео, нису у парламенту, а неки од њих су и бојкотовали изборе.

Када је реч о предстојећем сусрету са европарламентарцима, Дачић је објаснио да се са њима обављају редовни састанци који се тичу имплементације онога што су се договорили.

Председник парламента је истакао да је неопходно да се промени Закон о референдуму, што је обавеза која је требало да се испуни до краја 2008. године, како би се ускладио са Уставом.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво