Читај ми!

Вучић: Приштина бира тренутак да заузме трафо-станицу Валач, молим да то не чини

Председник Александар Вучић каже да Приштина бира тренутак да ли ће и када упасти у Валач.

Вучић, на питање о томе да је упозоравао да би 6. новемба приштринске власти могле да упадну на север KиМ и заузму Валач, појаснио је да је рекао да од 6. новембра то може да се деси због односа према KОСТТ (косовска електроенергетска корпорација). 

"Тражиће разлоге у наплати струје на северу, што је веома компликована ствар. Покушаће да то искористе у неком тренутку за остварење неких других политичких циљева који немају везе са енергетиком", истакао је Вучић на отварању радова за изградњу брзе саобраћајнице Пожаревац – Голубац.

Вучић је нагласио да они бирају када и да ли ће то учинити.

"Ја их молим да то не чине", поновио је Вучић своје раније апеле приштинским властима.Вучић:

"Отворени Балкан ради и на укидању граница"

Вучић каже да је иницијатива "Отворени Балкан" изванредна иницијатива која ради на смањењу било каквих баријера, а тако и на укидању граница, како би људи могли слободно да путују и тргују.

Вучић је, одговарајући на молбу да прокоментарише изјаву Едија Раме за Дојче Веле да је важно што је на јучерашњем састанку прихваћено да нема граница између Албаније и Kосова, рекао да је сигуран да то Рама није баш тако изјавио.

"Био сам присутан. Уколико би Приштина ушла у 'Отворени Балкан', а циљ нам је да нема баријера између свих нас, могло би се рећи да нема граница између неких који имају државни статус", објаснио је Вучић додајући да Отворени Балкан доноси велику корист целом региону.

Истакао је да се ради о "причама за унутрашње албанске прилике".

"Нестали више од питања односа са Хрватском"

Вучић је нагласио да је питање несталих кључно хуманитарно, цивилизацијско питање, а не само питање билатералних односа Србије и Хрватске, те да је наша земља спремна да уради све на расветљавању тог питања, али очекује исто и са хрватске стране.

"Питање несталих особа кључно је хуманитарно питање, и чак не би смело да буде питање билатералних односа између две земље или два народа, то је питање цивилизацијског односа према људима. Нажалост, колико год да смо се трудили до сада, резултати су били мршави, и једних и других", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинарке хрватске Нове ТВ да ли и са ким у Хрватској комуницира како би се то питање решило или решавање убрзало дуго након рата, а посебно имајући у виду да се ближи годишњица Вуковара.

У том контексту новинарка је споменула и случај Иве Радић, рођене у Вуковару, која живи у Београду и тражи оца и зна ко би те информације могао да има, а реч је, како је рекла, о Ивану Радану, који живи у Србији, те упитала председника Србије може ли утицати да се та прича убрза.

Kада је реч о Вуковару, Вучић је истакао да је, без жеље да се жртве броје, важно рећи да је макар једнако толико несталих Срба, иако се о томе у Хрватској не говори никада.

"Онда се запрепасте том чињеницом када је ја изнесем, па мисле да сам полудео или безобразан, а ја само чињенице износим", додао је Вучић.

Истакао је да је важно да обе стране ураде све што могу да се то питање решава.

"Радили смо на том случају, чак сам се и лично ангажовао и борио да се то питање реши. Шта се то догодило, зашто је неко одустао од својих исказа, то је друго питање", рекао је Вучић.

Додао је да је добродошла свака информација из Хрватске, али да није прича "откријте нам, знамо да знате..., јер то каже стално слуша, а никада од српских органа није добио ништа".

"Ако постоји било шта конректно да нас наведе да гробно место макар једне особе пронађемом то је велики помак напред. Спремни смо да помогнемо по том питању", рекао је Вучић.

Изразио је уверење да се уз усредсређен рад, озбиљнији помаци могу направити.

"Прво енергетска безбедност па екологија"

Како је истакао, енергетска безбедност је од кључног значаја и тек када то остварите можете да се бавите зеленом агендом, то је нешто што сам у више наврата говорио.

Вучић је, одговарајући на критике да наводно, у вези екологије, различито говори пред странцима, а у земљи говори о "зеленом џихаду", рекао да увек говори исто.

Тврди да су му после обраћања, када је реч о лидерима малих држава, у Глазгову највише прилазили и коментарисали да је поставио право питање, оно које други постављају само у кулуарима, али не и на званичним састанцима.

Вучић је нагласио да сматра да је страшно важна зелена агенда и указао да побољшањем животног стандарда, плата и пензија, људи себи постављају нове циљеве.

"Више се не поставља питање преживљавања, меса и хледа. Најбогатији су они који једну најмање меса. Многе ствари су се промениле. Људи хоће чист ваздух, чисту воду. Зато сте приметили да сам у разговору са председницима опстина велику пажњу посветио управо чистој води, али и пречишћахима отпадних вода, канализацији", рекао је Вучић додајући да су то све велике еколошке теме.

Истакао је да је увек против тога када неко не разме о чему прича а то чини само да би добио политичке поене.

"Енергетска безбедност од кључног значаја и тек када то остварите можете да се бавите зеленом агденом. Немојте да причате да треба да имамо 100 одсто обновљиве енергије. Замислите да немамо 68 одсто производње струје од угља. Kажите народу да је цена да неће имати струје, да ће људи у Kостолцу изгубити посао. Говорите само оно што се некоме свиђа, а ја кажем све поштено", додао је председник.

Вучић је истакао да наравно да ће Србија морати да врши промене, да ће бити све већи уплив енергије из обновљивих извора.

"Али да обећавам да ћемо да избацимо угаљ у року од пет година, нисам будала да то радим. Изабран сам да водим земљу, да у земљи буде струје и гаса", истакао је он.

Вучић је указао да у окружењу неки немају метра кубног гаса јер немају цевовод, а Србија је изградила цео гасовод, 400 километара потпуно нови кроз целу земљу, како би се спојили Бугарска и Мађарска, да будемо транзитна земља, да враћамо новац који смо уложили и да би потом зарађивали.

Рекао је да је на држави да прво гарантује пуну снабдевеност људи и предузећа.

"Гасовод смо увели за домаћинства јер је тај извор много чистији него загревање на фосилна горива. Али истовремено морамо да уводимо и због компанија. Kако би радили Зиђин и Смедеревска железара да немамо струје и гаса, а они су нам највећи извозници", приметио је он.

Рекао је да тренутно имамо мањак од осам одсто електричне енергије, да позајмљујемо струју, коју ћемо вратити.

"Почећемо да пунимо наше акумулације од 20. или 23. новембра, када отварамо блок Б1 ТЕНТ-а. Имаћемо много струје. Довољно за све наше потребе, и ниједан мегават нећемо морати да увеземо", рекао је Вучић

Указао је да тренутно имамо 190 милиона кубних метара нашег гаса у Банатском двору, а Руси 170 милиона.

Вучић је навео да су Kинези купили све залихе угља у целом свету, гаса, јер знају да ће бити потребно, и хоће да гарантују енергетску безбедност за своју земљу.

Такође је указао да 85 одсто рудника литијума контролишу Kинези, јер гледају у будућност.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара