Читај ми!

Ескобар: Београд и Приштина да наставе дијалог, то је форма решавања проблема

Специјални изасланик председника САД за Западни Балкан Гарбијел Ескобар изјавио је данас да Београд и Приштина треба да наставе са дијалогом у циљу нормализације односа.

Габријел Ескобар је на слушању пред Пододбором за Европу спољнополитичког одбора Представничког дома Конгреса САД рекао да су ставили јасно до знања да је дијалог та "форма у којој обе стране, као једнаке, морају да раде на решавању својих разлика и нормализацији односа, идеално, кроз међусобно признање".

Показало се да дијалог функционише као форма решавања проблема, додао је Ескобар, и навео да једва чека да Мирослав Лајчак настави снажно да ради на много изазовнијим питањима.

"Дијалог је она форма кроз који се може наћи решење. Подржавамо снажно напоре Лајчака да покрене дијалог, из наше перспективе ту смо да помогнемо да се две стране придржавају постигнутих споразума. У међувремену, иако нисмо део дијалога, и даље радимо врло блиско са Лајчаком да учинимо да обе стране буду флексибилне и прагматичне, усмерене ка решењу", истакао је Ескобар.

Ескобар је, такође, изразио подршку иницијативи "Отворени Балкан".

"Мислимо да ће зближити људе, створити поверење међу људима, тако да да подржавамо сваки напор који приближава земље економски. Лидери су нас лично уверили да је та иницијатива отворена и за остале земље Западног Балкана. Добро да имамо регионално тржиште са 20 милиона људи", рекао је Ескобар.

Напоменуо је да администрација председника Џозефа Бајдена охрабрује и америчке приватне инвестиције у Србију.

"Кинеске инвестиције су биле у предности јер их држава финансира, али подржавамо америчке инвестиције у Србији", навео је Ескобар.

Поздравио је учешће Војске Србије у међународним мировним мисијама, и указао на њену добру сарадњу са Националном гардом Охаја.

"Наши односи са Србијом се поправљају на рачун Русије", нагласио је Ескобар.

"Додикови потези су опасни"

Ескобар је изјавио да су потези члана Председништва БиХ Милорада Додика "илегални и дестабилизујући", као и да су опасни по Босну и Херцеговину. Упозорио је да постоје санкције као начин да се, како је рекао, ограниче изазови по територијални интегритет БиХ.

"Настављамо да подржавамо територијални интегритет БиХ и међународно присуство у тој земљи. Радимо са ЕУ како би омогућили евроатлантску интеграцију БиХ", изјавио је Ескобар пред Пододбором за Европу Спољнополитичког одобора Представничког дома Конгреса САД.

Додаје да је напредовање БиХ ка ЕУ условљено променама Устава и изборног законодавства и да САД не одступају од Дејтонског споразума из 1995. године.

Оценио је да унилатерално повлачење било којег ентитета из централних институција БиХ опасно.

"Радимо с нашим европским партнерима, НАТО, ЕУФОР и канцеларијом високог представника да се тако нешто не деси", нагласио је.

Говорећи о Црној Гори, Ескобар је додао да САД врше притисак на ту земљу да настави свој европски пут.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво