Читај ми!

Вујовићева посланицима: Још рано да се суди о "Рио Тинту", чека се студија утицаја на животну средину

Kao и сваког последњег четвртка у месецу премијерка Ана Брнабић и чланови њеног кабинета одговарали су у парламенту на посланичка питања. Говорећи о пројекту "Рио Тинто", министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић рекла је да је још рано причати о потенцијалном загађењу, пошто се још чека студија о утицају на животну средину.

Посланици Скупштине Србије постављали су питања представницима извршене власти од 16 до 19 часова.

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић рекла је у Скупштини Србије да је још рано причати о загађењу животне средине у вези с пројектом компаније Рио Тинто, јер још нема студије о утицају на животну средину.

Одговарајући на питање посланика Владана Гашића она је поручила да сасвим сигурно нико не жели да наштети животној средини или здрављу људи, те додала да се ради на обиму и садржини будуће студије, у чему учествује и јавност, а да ће тек након тога компанија израдити студију о процени утицаја на живитну средину.

Она ће, како је навела, бити транспарентна и биће предмет разговора.

"Све је сада на бази претпоставки око загађивања воде, земље. Све ћемо кроз студију утврдити. Не можемо да осуђујемо унапред", рекла је Вујовићева.

Додала је да је Министарство у свакодневној комуникацији са компанијом и да се прати сваки корак.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је рекао да ће се, како је и најављено, када студија буде готова одредити и време одржавања референдума, што ће бити први пут да се о таквој ствари одлучује на тај начин.

Обрадовић: Зелени цертификати су наша будућност

За протеклих годину дана 2.400 инспектора у 46 инспекција обавило је милион надзора и изрекло 10.000 прекршајних пријава, уз 100 одсто наплате, изјавила је данас у Скупштини Србије министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић.

"Тај број инспектора је минимум с којим радимо. Приоритет су мере против ковида, али не смемо да занемаримо и квалитет ваздуха, хране и зато нам у идеалној ситуацији треба још 1.000 инспектора. То не можемо брзо да обезбедимо, али сам упутила свиим минситарствима молбу да покрену конкурсе за радна места инспектора у својим министарствима", изјавила је Обрадовићева одговарајући на посланичко питање Самира Тандира о томе шта је Влада урадиле за последњих 12 месеци.

"Кад је реч о ковид пасошима, после 22 сата одговорност морају да деле угоститељи, гости и инспектори. То значи да угоститељ мора да објасни гостима зашто морају да имају цертификат, да гост то схвати и да инспектор саветодавно помаже", рекла је министарка Обрадовић.

Ружић: Образовни систем још отпоран на вирус

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да је образовни систем још увек виталан и отпоран на коронавирус, а да ће Кризни штаб почетком следеће недеље разматрати евентуално увођење нових мера.

Ружић је у Скупштини Србије, одговарајући на питање посланика СПП-УС С Самира Тандира о ситуацији са коронавирусом, рекао да Кризни штаб врло темељно разматра све моделе који су комплементарни потреби да се изборимо са пандемијом.

Дмитровић: "Језива" демографска ситуација

Министар за министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић упозорио је да је демографска ситуација у земљи проблем свих проблема, јер је, како је рекао, ситуација језива, нестајемо великом брзином.

"Прошле године је нестао град од 55.000 људи величине Шапца и Ужица, а ове године ће због короне негативан резултат бити још гори", рекао је Дмитровић одговарајући на посланичко питање о раду Владе у претходних годину дана.

Оценио је да питање рађања од пре неколико деценија није ствар новца, него свести коју је тешко мењати.

"Тренутно, подаци који су дошли за првих десет месеци су превазишли сва негативна очекивања, мада ни у неким земљама ЕУ није боље. Знам да свако вече млади људи, па и они старији, у аутобусима одлазе за бољим животом. Али наши млади људи који су отишли у богате западне земље и створили породице, за десет година имају једно дете или двоје иако живе неупоредиво боље", рекао је Дмитровић.

Уколико не урадимо нешто да зауставимо овај тренд ми ћемо да се нађемо као неки народи близу линије коју ако пређу више нема повратка. Тај народ нестаје. Ми нисмо тако близу, али ни тако далеко од те линије", закључио је Дмитровић.

Мали: Догодине "Моја прва шанса" за све који се пријаве

Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће програм "Моја прва плата" бити настављен и наредне године.

Мали је одговорио на питање посланице Розалије Екрес из Савеза војвођанских Мађара о томе да ли је могуће да се младима који су најугроженији незапосленошћу пружи шанса да нађу посао.

Мали је нагласио да ће сви који се пријаве добити субвенцију, јер је, како је истакао, свима у интересу да свако од тих младих доживи своје прво радно искуство.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво