Читај ми!

Селаковић и Ванг: Србија и Kина ће увек бити партнери

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се са шефом кинеске дипломатије Вангом Јием, који борави у посети Србији.

Kинески министар Ванг Ји истакао је да му је велика част што је у могућности да посети Србију и да разговара о даљем развоју билатералних односа.

"Селаковић је мој добар пријатељ. Ви сте млад, веома успешан политичар у животу Србије. Имате чврсту вољу и искрен став за даљи развој нашег челичног пријатељства. То сам осетио када сам угостио вашу делегацију, када смо разменили мишљење и учврстили пријатељство. Добро смо се упознали и поставили добар радни однос и одлучио сам да на основу тога посетим Србију", рекао је Ванг.

Указао је да узајамне посете министара спољних послова две земље за мање од пола године показују да обе стране придају велики значај односу Србије и Kине и њиховом партнерству.

"Наша страна веома цени традиционално пријатељство. Пријатељство које је издржало искушења и промене на међународној сцени", рекао је Ванг.

Додао је да је традиционално пријатељство Србије и Kине обновљено под снажним руководством председника Вучића и Сија.

"Kина ће увек бити партнер Србије. Циљ мог доласка је да се нађе одрживи пут за дубоку стратешку размену са Србијом и да подигнемо ниво наше сарадње", поручио је Ванг.

Селаковић је кинеском колеги, којег је ословио са "драги пријатељу, брате", пожелео добродошлицу у Србију, истичући да се наша земља поноси својим односима са Kином и да се нада посети кинеског председника.

"Изузетно ми је задовољство што имамо прилику да вас угостим у нашој престоници, где нисте први пут, али јесте први пут као шеф делегације и министар спољних послова у исто време", рекао је Селаковић на почетку састанка.

Истакао је да је званична посета Ванга Београду одлична прилика за размену мишљења и ставова о питањима од обостраног интереса земаља које везује челично пријатељство.

Селаковић је указао да се односи Србије и Kине, упркос свим проблемима које је у свету створила пандемија коронавируса, неометано развијају, а две државе су, и поред пандемије, успеле да одрже ниво размене посета на високом нивоу.

"Србија се поноси својим односима са Kином, којима посебан замајац даје лични однос веома искреног блиског пријатељства између председника Србије Александра Вучића и Kине Си Ђинпинга. Наша жеља је, и надамо се да ће, упркос одлагањима до којих је дошло због пандемије, убрзо доћи до реализације посете кинеског председника Србији", поручио је Селаковић.

У присуству двојице министара потписан је и Протокол о сарадњи два министарства спољних послова.

Kинески министар спољних послова састаће се данас и са председником Србије Алексндром Вучићем, а јуче је, по доласку у Београд, разговарао са премијерком Аном Брнабић и председником парламента Ивицом Дачићем.

Ванг Ји ће до сутра посетити неколико европских земаља, поред Србије, и Грчку, Албанију и Италију.