Читај ми!

Селаковић: Више од 10 земаља спремно да повуче признање КиМ

Много више од десет држава је спремно да преиспита своје одлуке о Косову и Метохији, каже министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Шеф дипломатије Никола Селаковић је, у интервјуу за Вечерње новости, говорио о повлачењу признања једнострано проглашене независности КиМ.

"Ми нећемо повући први потез, јер бисмо одмах били проглашени за провокаторе. Штавише, били смо спремни и да наставимо мораторијум на лобирања за признавања и отпризнавања договорен Вашингтонским споразумом, али у Приштини не постоји добра воља за поштовањем било ког споразума", рекао је Селаковић.

Навео је да Београд у сваком тренутку делује као да ће Приштина сутра тражити пријем у међународне организације, као што је Унеско, како би био спреман на такав фактор изненађења и да у складу са тим предузима одговарајуће мере и вуче потезе.

Селаковић је упозорио да се грдно вара свако ко мисли да може косовско-метохијски проблем да реши тако што ће Србији "завртати руку" и терати је да призна једнострано проглашену независност.

"Нити ће то решити тај проблем, а још мање ће Србија тако нешто да уради. Колико год да је маневарски простор за нашу државу узак и мали, толико је већа наша решеност да се свом снагом боримо за заштиту државних интереса на КиМ, за права српског и других неалбанских народа, права СПЦ, за очување наше верске, културне и историјске баштине", поручио је Селаковић.

На питање да ли су тачне информације да велике западне силе, поготово САД, желе да се питање Косова заврши до краја 2022. године, министар каже да све то што неко сматра решењем, подразумева сагласност званичног Београда.

"Наш став по том питању је врло јасно изнео председник Александар Вучић, ми као чланови владе и премијерка тај став следимо. Ако неко мисли да је компромисно решење у коме ћемо ми прихватити нешто као решени статус - то нити је компромисно решење, нити је уопште решење. И ми на то пристајемо", рекао је Селаковић.

"Србија једна од најбрже растућих економија у Европи" 

Упитан да ли нови амерички амбасадор Кристофер Хил долази у Београд да заврши започето деведесетих – да се коначно одвоји Косово, а РС утопи у БиХ, подсетио је да ово нису деведесете, нити су на власти људи који су били тада.

"Србија је данас не само једна од најбрже растућих економија у Европи већ и држава која је сидро, стуб стабилности у овом делу Европе. За Србију је важно да, поред тога што остаје на европском путу и гаји и унапређује стара пријатељства и партнерства, односе са САД уздигне на виши ниво. Наши 140 година дуги дипломатски односи јесу залог за будућност и нада да је такве односе могуће створити", истакао је Селаковић.

Поводом замерки из Вашингтона на добре односе Београда са Москвом, истиче да Србија води самосталну и независну политику, а да се све одлуке доносе у Београду.

"Наравно да се таква политика не допада увек свима. Наставићемо љубоморно да чувамо и унапређујемо ту мултивекторску спољну политику и не видим зашто би она била сметња за сарадњу са било ким", каже шеф српске дипломатије.

Наводи да свако решење до којег би се дошло мора да прође и Савет безбедности УН, где седе и представници Москве и Пекинга, који за разлику од западних држава имају другачије ставове по питању КиМ.

"Дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ" 

Подсећа, међутим, да се сада дијалог Београда и Приштине налази под окриљем ЕУ, као главног гаранта да ће се оно што ће се договором постићи и испунити.

Сумирајући резултате министарства на чијем је челу уочи првих годину дана рада Владе, током којих је убележио чак 354 сусрета са страним званичницима, међу којима је 16 председника, 10 премијера и 110 министара спољних послова, Селаковић наводи да је "за нама година у којој је Србија, као мала али поносна земља, решена да љубоморно чува своју политичку самосталност и војну неутралност, била принуђена да се за своје интересе бори у једном сложеном и проблемима бременитом политичком окружењу".

Међутим, указао је на то да је Србија успела да уради много на међународном плану.

"Успели смо да се изборимо да се наша реч чује и да се наши државни и национални интереси уважавају као легитимни. Учврстили смо и обновили многа стара пријатељства, а са неким државама, са којима у прошлости нисмо увек имали складан однос, поставили смо темеље за изградњу боље сарадње", навео је Селаковић.

Посебна пажња, према његовим речима, посвећена је односима у региону, а "наш одговор на провокације биле су економске иницијативе регионалног повезивања које свима могу да донесу добро".

Истакао је да ће Србија наставити да наступа као успешна држава и као стуб стабилности и локомотива економског развоја региона.

Поводом оптужби, поготово из региона, да је и обележавање годишњице оснивања Покрета несврстаних у Београду у функцији стварања "српског света", Селаковић каже да не види какве везе има једно с другим.

Поносни смо, истиче, на то што смо успели да организујемо вероватно највећи мултилатерални скуп у Европи у овој години, и то у време пандемије.

"Председник Вучић је позвао председнике свих некадашњих југословенских република да присуствују том скупу, а ја све министре спољних послова. Дошла су три заменика министара из Словеније, Хрватске и Северне Македоније, док из БиХ и Црне Горе није било представника на том нивоу. Свако је имао шансу, и по мени је она била сјајна, да се на једном месту, а да то није Њујорк, видите са 37 шефова дипломатија држава из удаљених крајева света", истакао је Селаковић.

"Вучић заслужује да и даље води СНС"

Наавео је да председник Србије Александар Вучић смета због тога што Србија више није на коленима већ је данас неупоредиво политички стабилнија, правно уређенија и економски снажнија држава, која је замајац развоја региона.

"А као таква држава, без икакве дилеме, може да одговара само себи и српском народу, ма где он живео. Онај коме таква Србија не одговара, радиће све што може да сруши онога који је главни разлог тога што је Србија данас таква каква јесте, а то је председник Вучић", поручио је Селаковић.

На питање ко у СНС-у не заслужује да обавља високу државну или страначку функцију, каже да његова реч не значи ништа, јер је то само један од неколико стотина хиљада гласова чланова странке.

"Оно што могу без икакве сумње да кажем и иза чега ћу увек да стојим, то је ко заслужује да и даље води СНС и ко заслужује да буде наш кандидат за председника – Александар Вучић", закључио је Селаковић.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво