Читај ми!

Вучић и Жофре о извештају и евроинтеграцијама

Председник Србије Александар Вучић састао се са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Емануелеом Жофреом, са којим је разговарао о Извештају Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција, динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и додатном унапређењу сарадње, саопштила је Служба за сарадњу са медијима.

Александар Вучић је исказао задовољство чињеницом да је Извештај Европске комисије објективан, те да је кроз анализу релевантних аспеката приказао напредак Србије у свим областима, као и оне сегменте на којима је потребно додатно радити.

Посебно је нагласио да за Србију пуноправно чланство у Европској унији остаје један од спољнополитичких приоритета и изразио уверење да ће и овај Извештај умногоме представљати додатни подстрек за наставак реформи, посебно у области владавине права и зелене агенде.

Саговорници су се сагласили да је у том процесу подршка Европске уније и њених институција од огромног значаја, имајући у виду да је Србија искрено посвећена својој европској перспективи.

Жофре је на састанку поновио да извештај представља искрену и чињеницу оцену напора Србије у евроинтеграцијама и да даје смернице за даље неопходне акције.

Према његовим речима, Извештај констатује обновљену посвећеност Србије постизању резултата у агенди реформи које се односе на ЕУ, која се одражава у повећаном броју иницијатива Владе да испуни критеријуме Европске уније у претходном периоду.

Додао је те иницијативе имају потенцијал да се преточе у опипљив напредак када буду биле спроведене, те је као пример навео привођење уставне реформе крају у складу са препорукама Венецијанске комисије и спровођење изборне реформе у складу са препорукама ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права и мерама дефинисаним у међустраначком дијалогу.

Жофре је потврдио Вучићу пуну подршку ЕУ напорима Србије у реформама, додавши да се радује наставку сарадње на решавању отворених и нерешених питања с обзиром на то да ће ЕУ наставити помно да прати стање у владавини права у Србији, која је кључна за даљи напредак на путу евроинтеграција.

Како се наводи, Вучић и Жофре су разговарали и о унапређењу сарадње, регионалним питањима, економским односима и инфраструктурним пројектима.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи