Читај ми!

Посланици расправљају о ребалансу буџета за 2021.

Скупштина Србије разматра предлог ребаланса републичког буџета за 2021. годину. Министар финансија Синиша Мали истакао је да се ребаланс ради због добрих финансијских резултата у првих девет месеци како би се тај новац расподелио на бољи стандард грађана, као и даља капитална улагања. Посланици владајуће већине најавили су подршку.

Образлажући пред посланицима у Скупштини Србије Предлог измена и допуна Закона о буџету Србије за 2021. годину Синиша Мали је рекао да се наша економија знатно брже опоравља од свих предвиђања и да треба да будемо задовољни због тога.

"У републичком буџету је у првих девет месеци остварен дефицит од 93 милијарде динара, што је за 182,6 милијарди динара боље од планираног. Ребаланс је превасходно развојни а укупни буџетски приходи предвиђени њиме износе 1.488,5 милијарди динара, што је за 132,2 милијарде динара, односно 9,7 одсто, више у односу на износ прихода планиран ребалансом из априла ове године", рекао је Мали.

Додао је да је у односу на планиране приходе буџета, износ планиран овим ребалансом већи за 152,2 милијарди динара.

Порески приходи планирани су у износу од 1.279,3 милијарде динара што је повећање од 111 милијарди динара, а непорески у износу од 191,5 милијарди што је повећање од 21,1 милијард.

Када је реч о структури прихода, порески приходи чине 85,9 одсто, непорески 12,9 а 1,2 одсто се односи на донације.

Мали је рекао да му је посебно важно што је у буџету планирано по још 20 евра који ће бити исплаћени почетком децембра за све грађане који су се пријавили за помоћ, а могу да се пријаве и они који су у међувремену постали пунолетни.

Истакао је да се дефицит смањује на 4,9 одсто, док ће удео јавног дуга до краја године бити 58,2 одсто, а очекује се привредни раст од преко седам одсто.

Министар је најавио да ће се улагати у почетак градње метроа у Београду.

Подршка ребалансу буџета

Посланици владајуће већине најавили су подршку ребалансу буџета 

Посланица Српске напредне странке Јелена Жарић Ковачевић рекла је да на основу досадашњих економских показатеља може закључити да Влада Србије води добру финансијску политику и да је остварен резултат много бољи од очекиваног.

"Реч је о суми од 1,5 милијарди евра од почетка године и процени да ће БДП ове године забележити раст од најмање седам процената. Дефицит буџета ће износити 4,9 одсто умесот очекиваних 6,9 одсто, а јавни дуг на крају године биће 58,2 одсто", рекла је Жарић Ковачевић.

Председница Одбора за финансије Александра Томић навела је да је од великог значаја што ће капиталне инвестиције бити на нивоу од 7,8 одсто БДП-а.

Као посебно важно је нагласила да се отвара нова фабрика вакцина у сарадњи са Емиратима, али и гасна интерконекција Србије и Бугарске.

"Наступајући састанак између Вучића и Путина 25. новембра треба да трасира пут како ће изгледати наша сарадња у наредним годинама, али смо сигурни да ће Србија имати најбоље услове када је у питању транспорт и коришћење природног гаса", рекла је Томић.

Посланик Странке правде и помирења Муамер Зукорлић рекао је да је добар резултат када је реч о буџетским средствима последица две ствари, при чему је једна здрава економска, фискална и финансијска политика, а друга избалансирана политика са ковид мерама.

Посланик Јединствене Србије Војислав Вујић указао је да се ребаланс не ради да би се исправљале грешке већ зато што постоји већи прилив у буџет од очекиваног.

Као један од разлога зашто ће посланичка група ЈС подржати ребаланс навео је домаћинско пословање и трошење средстава од стране Владе Србије.

Посланици Скупштине Србије гласаће о ребалансу буџета у 18.00 часова.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво