Читај ми!

Дачић: Углавном сви задовољни документом, остварен напредак у дијалогу без представника ЕП

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже за РТС да су углавном сви задовољни документом који је договорен на првом колосеку дијалога власти и опозиције, али није желео да износи детаље. Две опозиционе странке до сада су послале предлоге чланова надзорног тела за праћење медија, а рок за предлагање продужен је за још два-три дана, каже Дачић.

Чланови Радне групе за међустраначки дијалог без странаца завршили су расправу о побољшању изборних услова, а потписивање документа очекује се следеће недеље.

Како је прецизирано, начелни договор се тиче изборног законодавства, изборног процеса када је реч о подношењу листа, прикупљања потписа, контроле бирачког списка и самог дана гласања, резултата избора и њиховог саопштавања, као и заступљености у медијима и финансирања кампање.

Говорећи у Дневнику РТС-а, председник парламента Ивица Дачић рекао је да је завршен највећи део посла и да остаје још онај формални део.

"Пошто је то био предлог странака, оне желе да сви то потпишемо, пре свега у интересу стварања једне слике у јавности која је реална. Остварили смо напредак у овим месецима, много пута смо разговарали, на тим седницама радне групе били смо веома конкретни, разговарали о свакој замерци, власт је изразила велику флексибилност. И председник Вучић је више пута учествовао и на крају смо дошли до документа који ће бити представљен следеће недеље, тако да не бих говорио о појединостима, али је то документ са којим су углавном сви задовољни", напомиње Дачић.

Према његовим речима, у том дијалогу учествује седам највећих странака и коалиција које су учествовале или нису на прошлим изборима, а по неким истраживањима јавног мњења спадају у веће опозиционе странке.

"Осим Бошка Обрадовића и Двери које нису учествовале на изборима, ту су представници ПОКС-а, Жика Гојковић, Саша Радуловић – Доста је било, ДСС – Милош Јовановић, СРС – Александар Шешељ, Заветници – Милица Ђурђевић и Здрава Србија – Милан Стаматовић. Они су рекли, сходно уношењу још одређених измена, да су спремни да заједно са нама, са мном као председником Скупштине, потпишу тај документ који би био послат и осталим странкама на изјашњавање", напоменуо је Дачић.

"Тадић и ДСС–ПОКС послали предлоге за надзорно тело за медије"

Према његовим речима, у овој врсти дијалога нису учествовале странке Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Бориса Тадића.

"Остали су учествовали у разним фазама дијалога. Оно што је јасно је да се очекује да сви изађу на изборе, нисмо разговарали о неким новим датумима. Без обзира што је осванула вест да смо догoворили 3. април, та ствар je стајала у тим папирима од самог почетка, јуче je само поновљено то и поновљени рокови, то су уставни рокови, 45 дана пре одржавања се расписују парламентарни и локални", навео је председник Скупштине Србије.

Говорећи о надзорном телу за медије за праћење избора, председник парламента је рекао да је то био један од веома значајних предлога који је усвојен на дијалогу са европарламентарцима.

"Имаће 16 чланова, шест прелаже РЕМ, шест опозиција, то би требало да мени предложе и да ја са четири европарламентарца предложимо шест представника опозиције Министарству културе које ће само формално да обави избор. Из жеље да што пре то тело формирамо, позвао сам странке да што пре доставе предлоге, још прошлог понедељка. Синоћ сам обавештен да је стигао само предлог од Тадића и ДСС–ПОКС. Продужили смо рок још два-три дана", истакао је Дачић.

Поновио је да је све дефинисано и прихваћено шта је предложено од стране опозиције.

"Установили смо праксу да редовно заказујем састанке са председником Републике где их он информише о дугим питањима која су важна а нису везана за изборни процес, Косово и Метохија, Република Српска", рекао је Дачић.

Каже да не броји изборе на којима је учествовао, додајући да за праву партију кампања никад не престаје.

"Од 1990. године до данас учествовао сам на свим изборима, не знам који је број, нисам никад бројао. Надам се да нисам на крају каријере да морам да бројим", навео је Ивица Дачић.