Читај ми!

Вучић: Неће бити блокаде на Дрини; Додик: Нисам спреман да за РС жртвујем мир

Председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додика разговарали су о политичкој ситуацији у БиХ. Вучић jе поручио да Србија неће подржати никакве санкције против било кога у РС, те да неће бити никаквих блокада на Дрини. Додик је рекао да се Република Српска развлашћује силом. Поручио је да није спреман да за Републику Српску жртвујем мир, али да је спреман да се лично жртвује за Републику Српску.

Председник Србије је рекао да је из данашњег разговора са Додиком схватио да не постоји постоји никакав хир Републике Српске да прави било какве проблеме, већ да су њихови потези реакција на то што се право на коришћење шума одузима од РС и предаје у руке Сарајеву. 

"Под један, председник Додик је недвосмислено рекао да не постоји никакав хир Републике Српске да прави било какве проблеме, већ да су њихови потези реакција на то што се право на коришћење шума одузима од РС и предаје у руке Сарајеву. И оно што је за мене веома важно да је он спреман да разговара уколико би се тај проблем решио. То чини ми се лишава све оне који желе да кажу да је крив Додик или РС, и да нас уводи у нешто што је рационалан и прагматичан приступ", рекао је Вучић.

Истиче да разговор нема алтернативу, и да мора да се разговара.

"Разговарали смо и о Војсци Републике Српске, и ја сам пренео важне поруке људи из света председнику Додику. Драго ми је што је изразио спремност да саслуша мишљење других људи, и мислим да је важно да покушамо да сачувамо мир, али и да покушамо да покажемо да није РС никакав извор проблема, већ да смо сви у региону спремни да разговарамо", рекао је председник Србије.

"Неће бити блокаде на Дрини" 

Говорећи о евентуалним санкцијама које би неко увео Републици Српској, поручује да се Србија неће придружити санкцијама док је председник, неће бити блокаде на Дрини.

"Србија ће се апсолутно супротставити, и нећемо се понашати у складу са било каквим санкцијама које би увели против било кога у Српској. Наш став је врло чврст и јасан. Нећу рећи да упозоравамо, али молим све да разговарамо и решавамо проблеме дијалогом. Србија се неће придружити санкцијама док сам ја председник, неће бити блокаде на Дрини", рекао је Вучић.

Указао је да би санкције довеле до узавреле атмосфере и домино ефекта са различитих страна, које, како каже, неће ништа добро донети.

"Мој позив свима који мисле да су санкције већ завршили и да је то само питање импелементације, да још једном размисле пре те одлуке. Србија се неће прикључити санкцијама, неће бити блокаде на Дрини, док имам утицај на политички живот у Србији", рекао је председник.

Поручио је да они који мисле да санкције решавају проблеме, куцају на погрешна врата, која ће себи затворити и у Београду и у Бањалуци.

"Ауто-пут лековит за наше народе и економске односе"

Председник Србије је поручио да је са Додиком разговарао и о економским темама и пројектима и поручио да сматра важним убрзање доношења одлука у Сарајеву око ауто-пута до Србије, јер би, како каже, та врста спајања српског и бошњачког народа била веома лековита за наше народе и економске односе.

"Разговарали смо о развоју инфраструктуре, и о спајању Србије и Српске и Србије и БиХ. У складу са тим очекујемо до краја године потписивање комерцијалног уговора о изградњи ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине. То је велика ствар како за РС тако и за БиХ", рекао је Вучић.

Каже да је замолио Додика да разговара са колегама у Сарајеву да се убрза изградња ауто-пута према Сарајеву.

"Ми већ радимо пројектну документацију за пут Пожега-Котромане. Желим да кажем људима да је за нас важно да се 98 километара од Вишеграда до Сарајева уради што пре. Ми ћемо ускоро потписати уговор о изградњи пута Пожега-Бољаре, како би се спојили и са Рашком облашћу. Тиме бисмо спојили источни део РС и БиХ, али и Горажде, Источно Сарајево, Пале, али и Сарајево. Мислимо да би та врста спајања између српског и бошњачког народа била веома важна за развој", рекао је председник.

Указао је да не постоји нормалан пут преко Дрине који спаја Србију са БиХ, и да чак и мост код Брутунце, који се ради, то не може дуго променити.

"Када урадимо ауто-пут Рума-Шабац и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница коју ћемо продужити до Малог Зворника, додатно ћемо повећати снагу и континуитет комуникације са БиХ и РС", рекао је Вучић

"Србија на време изградила скуп и важан гасовод"

Каже да је са Додиком разговарао и о економској ситуацији, поготово о несташицама електричне енергије.

"Ми смо већ разговарали са Орбаном о изградњи нуклеарне електране у Пакшуу, и спремни смо да будемо мањински власник, како бисмо осигурали нашу енергетску безбедност, посебно због нашег снажења привредне активности", рекао је председник.

Додаје да наша деца не морају да брине хоће ли ове зиме имати грејање, пошто је Србија на време изградила скуп и важан гасовод.

Наводи да је Додикмом разговарао о енергетској ситуацији и о припреми заједничке платформе за разговор са различитим партнерима о изградњи гасовода до Бањалуке, чиме би се обезбедила енергетска стабилност РС.

Вучић је поновио да је енергетска ситуација таква да прети великом броју земаља у региону, њиховом економском опстанку и намеће питање хоће ли моћи да издрже без несташице струје.

У том смислу, одговорном сматра изјаву председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен да је важно да се инсистира на гасу и нуклеаркама.

Зато ће, каже, разговарати са мађарским партнерима, јер Србија може и има инетерес да буде мањински сувласник тамошње нуклеарке.

"Спремни смо да дамо за 5, 10 или 15 одсто, како бисмо увећали нашу снагу, због привреде, економије, али И грађана", рекао је Вучић.

Пренео је да је са Додиком разговарао о припреми заједничке платформе за разговор са свим потенцијалним партнерима, из ЕУ, али и Русије, о изградњи крака гасодова са територије Србије до Бањалуке.

"Јасно је колико је Србија, упркос тешкој енергетској ситуацији сигурнија јер је изградила скуп, захтеван гасовод, али не брине хоће ли имати грејање ове зиме", рекао је Вучић.

Гасовод до Бањалуке ознажио би привреду РС, омогућио безбедност за грађане, додао је.

"Спремни смо да разговарамо и са Сарајевом и надам се да ће разумети да то није питање геополитичких игара, већ насушне потребе грађана и привреде", рекао је Вучић.

"Први авиони у Требињу очекују се пре краја 2023."

Говорећи о аеродрому у Требињу председник је рекао да прве авионе на новом аеродрому у Требињу очекује пре 2023.године.

Рекао је да су обезбеђена средства за изградњу аеродрома, који ће коштати 70 милиона евра, док ће још 35 милиона евра бити уложено у инфраструктурно опремање.

"Што ћете да видите на терену већ од јуна 2022.године. И, верујем прве авионе на требињском аеродрому пре краја 2023.године", рекао је Вучић.

То би, каже, требало да подигне целу Херцеговину, да приближи Требиње и Херцеговину Београду и светским центрима.

"Важно је и да укажем на чињеницу да изградња планско пројектне документације за изградњу аеродрома Требиње се завршава у марту следеће године. Средства су обезбеђена, и идемо у експропријацију земљишта, рок за завршетак је 2023. година. Верујем да ћемо прве авионе на Требињском аеродрому моћи да видимо пре краја 2023. године", рекао је председник.

Додик: Нисам спреман да за РС жртвујем мир

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је састанак са председником Србије Александром Вучићем био важан и да даје пуну подршку иницијативи "Отворени Балкан".

"Ја сам председника Вучића упознао са тренутном ситуацијом у БиХ. Видимо да су неки наши међународни пријатељи много заинтересовани и забринути везано за скорашње одлучивање на Савета безбедности око статуса мисије Алтеа у БиХ који се на сваке године на седницама СБ дефинише", рекао је Додик.

Додао је да је заједнички став да мисија Алтеа у БиХ треба да се продужи и да треба одобрити њено даље функционисање, док ће одлука бити онаква каквом је донесу чланову Савета безбедности.

Додик је истакао да је ситуација у БиХ сложена и да је до тога довела комбинација разних догађаја у прошлости.

"Данашње стање је такво да је у Босни и Херцеговина Република Српска, као страна потписница свих анекса Дејтонског споразума и Анекса 4. Устава БиХ развлашћена од пољопривредног земљишта и шума, али то није урађено према Федерацији", казао је Додик и додао да је иста ситуација и са Дистриктом Брчко.

Истакао је да су односи у БиХ кулминирали до мере да морају да почну да се решавају на прави начин или да та земља не успе да функционише.

"Ја сам упознао председника Вучића о томе да је Република Српска у готово немогућој атмосфери притиска дала сагласност да се укине војска РС и да се формирају Оружане снаге БиХ. За то постоји и уговор", казао је Додик.

Објаснио је да "Устав БиХ не препознаје намеру БиХ за одбрану, а тиме, када читате то доследно и нема простора за војску".

"Апсолутно је јасно да су кулминација негативних и, по Републику Српску и српски народ, неповољних догађаја довеле до реакције. Ми ћемо наставити са нашим активностима", рекао је Додик и навео да ће разговарати и са другима у међународној заједници.

Поручио је да је "Република Српска повређена и развлашћена" и нагласио да високи представник није именован у Савету безбедности УН.

"Никакви сукоби нису потребни. Ја сам рекао да нисам спреман да за Републику Српску жртвујем мир, али сам лично спреман да се жртвујем за Републику Српску", истакао је Додик.

Истакао је да "Бошњаци желе да овладају судском влашћу и да управљају политичким процесима у будућности".

"Ми желимо да седнемо, да о томе разговарамо, да им укажемо да покушају да схвате да је то озбиљно и ми не можемо да попустимо у смислу да нам се одузме земљиште или да се одузму шуме. Онога тренутка кад то питање буде регулисано, створиће се први корак за то да ми уђемо у органе БиХ", истакао је Додик.

Додао је да "мир нема ни цену ни алтернативу".

"Али ако неко мисли да претњом рата са друге стране ми треба да предамо Републику Српску, онда се грдно варају. Ми немамо намеру ни за какав рат, ни за какав сукоб. Оно што ми имамо намеру је да се политички борбено боримо за наша права записана у Уставу БиХ. Ми ништа не дирамо БиХ, оно што припада БиХ неће бити дирнуто", казао је Додик.

Објаснио је и како ће вратити оно што је одузето Републици Српској.

"Оно што сте отели, господо, или ћемо ми унилатерално вратити или ћемо договорити нови аранжман о тим стварима", казао је Додик.

Поручио је да је дошло до те мере да мора бити решено или да ће у Републици Српској морати да предузимају мере које су спас њихових права.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво