Читај ми!

Дачић са Жофреом: Парламент дао допринос позитивном извештају Европске комисије

Председник Скупштине Ивица Дачић изразио је задовољство позитивним тоном и оценом рада парламента у годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција, а који му је уручио шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жофре. Дачић је подсетио да се ради на уставним променама али да тај посао није везан само за скупштину, да је водио делегацију на седницу Венецијанске комисије која је дала позитивну оцену.

"Када подвучемо црту заједно можемо да дамо веома позитивну оцену доприносу Скупштине Србије свеобухватном позитивном тону извештаја ЕК о напретку Србије", истакао је Ивица Дачић на заједничкој конференцији с Емануелом Жофреом.

Дачић је навео кораке које је предузео парламент, а који се између осталог тичу и рада на уставним променама, смањења хитних процедура, дијалога са опозицијом, доношења Кодекса чији је циљ смањење запаљивог говора...

"Радује ме и позитиван тон, а задовољни смо и оценом у извештају где је констатован читав низ тема и послова на којима смо радили", рекао је Дачић.

Значајно смањење хитних процедура.

Навео је да је пре марта 2020. године, 19 одсто закона и аката донето по хитној процедуриа од марта исте године девет одсто и додао да су у првој половини ове године само два од 75 закона донета по хитном поступку.

То, како је навео, можда грађанима и не значи много али је битно пошто је ЕК стално упозоравала да редовна процедура подразумева довољно времена за расправе и консултације што ширег спректра.

Како је рекао то је битно и зато што је парламент поштово те ставове, увео редовно недељно и месечно планирање активности и тачно се зна када ће бити седнице и шта је на дневном реду и зато нема ничега на чекању.

Парламент је, како је казао Дачић, расправио све тачке које су дошле из Владе и већ следеће недеље наставља рад а на дневном реду биће и закони битни за даљи ток европских интеграција, као што је Закон о заштитнику грађана.

Дачић је додао да је уведена пракса да се у пленуму расправаља о извештају ЕК а не само на седници Одбора за евроинтеграције.

Позитивно је, како је рекао, оцењена друга фаза међустраначког дијалога са жељом да се дође до побољшања изборног амбијента у коме ће бити одржани избори у априлу наредне године.

Потребно променити Закон о референдуму

Дачић је додао да је и у извештају ЕК константован нови кодекс понашања, припремљен уз Греко препоруке, са циљем да се делотворније користи у санкционисању увредљивог понашања, због чега ће како је предвиђено бити успостављено и независно надзорно тело.

"Парламент је радио динамично, значајно је побољшао процедуре и ефекат и дали смо значајан допринос напретку Србије у пороцесу евроинтеграција", рекао је Дачић и подсетио да се ради на уставним променама али да тај посао није везан само за скупштину, да је водио делегацију Србије на седницу Венецијанске комисије која је дала позитивну оцену уставних промена које се тичу правосуђа - највећем делу начина избора судија и тужилаца.

"У том смислу потребно је променити Закон о референдуму а ако то успемо уз позитнво мишљење Венецијанске комисије, нема никаве дилеме да смо начинили велике кораке на пољу уставних промена и да ће то бити завршено до краја мандата ове скупштине пре распуштања јер би у другом сучају те уставне промене би морале бити спорведен испочетка у новом мандату", истакао је он.

Жофре: Препоруке у стратешком циљу Србије

"Извештај треба посматрати као смернице за то шта је остало да се уради на пољу владавине права, независности правосуђа, слододе медија, бробе против криминала и корупиције као и у процесуирању ратних злочина", рекао је Емануел Жофре.

Нагласио је да је циљ документа да подстакне све укључене у процес реформе да наставе интензивни рад забележен претходних месеци и да препоруке преточе у дело у стратешко циљу - чланству ка ЕУ.

Похвалио је усвајање Кодекса понашања и позвао све стране да не користе запаљиву реторику, већ да се окрену мирном дијалогу.

Жофре је међустаранчки дијалог оценио као важан циљ на европском путу, а с обзиром да је, како је рекао, политичка клима и даље остала поларизована позвао је све стране на конструктиван дијалог у доброј вери и са циљем да Србија више напредује ка ЕУ.

Шеф делегације ЕУ нагласио је да их радује усвајање препорука ОДХИР-а.

Парламент је, како каже, имао важну улогу на пољу уставних реформи, а у блиској сарадњи са Венецијанском комисијом, коју је поздравио.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво