Тадић: И Косово и ЕУ

Србија неће одустати од Косова и још снажније ће наставити пут ка Европској Унији, рекао је председник Србије Борис Тадић.

"Има и наших и европских политичара који сматрају да треба ставити знак једнакости између европске политике и одрицања од Косова. Мој став је потпуно супротан! Наставак државне политике према Косову је прави начин да дођемо до ЕУ", рекао је председник Србије у интервјуу данашњим "Новостима".

Ситуација на Косову и Метохији више није иста, генерални секретар УН Бан Ки-мун има јасну већину за реконфигурацију цивилног присуства у покрајини и "око тога морамо да се договоримо са међународном заједницом", рекао је Тадић.

"Мој став је више него јасан: реконфигурација УНМИК-а не може бити валидна без пристанка Београда и без пристанка Савета безбедности. Суочавамо се са чињеницом да СБ не пружа отпор таквој реконфигурацији", казао је Тадић и нагласио да веома поштује принципијелну политику Русије, која "брани своје интересе".

Нагласио је да је нова околност и то што "у исту раван стављамо наш интегритет, али и сигурност и живот наших грађана у свим деловима КиМ".

"Неопходно национално помирење"

Председник Србије изјавио је да верује у националну политику која иде у правцу помирења, јер "само на тај начин могу да се чувају легитимни интереси српског народа који живи у свим државама региона".

"Да бисмо остварили помирење, сви морамо бар мало да одступимо од своје позиције, макар мислили да је она најбоља на свету, како би сви скупа достигли виши циљ", рекао је Тадић.

Нагласио је да нову владу чекају конкретни задаци и, "као никада у нашој историји", од реализације тих задатака зависи и остварење нашег националног циља.

"Ти практични задаци су километри аутопута и пруга, изградња инфраструктуре, модернизација и обнова болница, наставак реформе образовања...", рекао је Тадић.

Објаснио је да би због тога "било добро" да се коалиција са републичког нивоа пресликати на Београд.

"Да би се Србија развијала, било би добро да се то деси и у Београду, јер немогуће је да две концепцијски потпуно различита тима учине функционалним један интегрисани систем. Зато сам уверен да је корисно да власт у Београду и Републици буде јединствена и убеђен сам да ће тако бити", казао је Тадић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се