Читај ми!

Србија и Шпанија пријатељске земље, интензивирати посете

Србија и Шпанија су изузетно пријатељске земље које немају никаквих спорних и отворених питања, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић током посете Мадриду и истакао да је циљ те посете иницирање убрзавања и умножавања посета званичника две земље како би се на тај начин дао допринос развоју билатералних односа.

Дачић је истакао да две земље имају изузетно разумевање на међународној сцени и да једна другу подржавају.

"Шпанија изузетно подржава Србију када је реч о територијалном интегритету, односно Kосову и Метохији. Исто тако, Србија има веома чврст и принципијелан став када је територијални интегритет Шпаније у питању, односно, сепаратизам неких каталонских политичара", рекао је Дачић.

Ипак, додао је да све то прати недовољна развијеност тих пријатељских односа и навео да су веома ретки контакти, билатерални састанци, билатералне посете.

Kао пример навео је да шпански премијер никада није дошао у посету Србији, а да је председник шпанског конгреса последњи пут у посети Београду био 2012. године.

Дачић је рекао да је циљ његове посете Шпанији да се иницира убрзавање и умножавање билатералних посета како би се на тај начин дао допринос развоју билатралних односа Србије и Шпаније јер, како је истакао, односи између пријатеља треба да се негују.

"Зато очекујем да председница конгреса дође у посету нашој земљи, што се нас тиче и пре распуштања парламента", рекао је Дачић.

Навео је да је током посете Мадриду разговарао и са председником Сената и председником Одбора за спољну политику.

"Сама чињеница да је Шпанија један од наших највећих пријатеља у Европској унији, који нас највише подржава и када је реч о територијалном интегритету и питањима европских интеграција, намеће нам потребу да те односе интензивирамо", рекао је Дачић.

Додао је да су шпански званичници веома позитивно прихватили његове предлоге, те да можемо очекивати интензивирање тих односа.

"Такође, оно што је за нас значајно, рекли су да ће веома чврсто и даље подржавати Србију када је реч о територијалном интегритету. Уопште не размишљају о томе да промене тај став, што је за нас веома битно. Исто тако, они су против тога да било ко у Европској унији уцењује Србију тиме да мора да призна независност Kосова да бисмо постали чланови", рекао је Дачић.

Оценио је да је његова посета Мадриду веома успешна и изразио наду да ће она бити само почетак интензивније сарадње парламената.  

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво