Читај ми!

Борељ и Блинкен позивају Београд и Приштину да наставе дијалог

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и амерички државни секретар Ентони Блинкен су у заједничкој изјави о Западном Балкану позвали на деескалацију на KиМ, наставак дијалога Београда и Приштине и подржали приступање свих земаља региона ЕУ.

Блинкен и Борељ су у изјави подржали територијални интегритет Босне и Херцеговине и позвали политичке снаге у Црној Гори да очувају "стратешку оријентацију" која води ка ЕУ.

"Наглашавамо нашу пуну подршку процесу проширења ЕУ. Приступање ЕУ, што је приоритет за цели Западни Балкан, помаже консолидацију демократских институција и унапређење владавине права", наводе Блинкен и Борељ и наглашавају да приступни преговори с Албанијом и Северном Македонијом треба да почну без одлагања.

Шефови америчке и европске дипломатије нагласили су важност дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, као "кључног механизма за постизање свеобухватне нормализације".

"Након последњих седмица напетости на северу Косова, охрабрујемо обе стране да се укључе у континуирану и одрживу деескалацију и избегну радње које угрожавају стабилност. Поздрављамо и ангажман Косова у борби против корупције и организованог криминала и понављамо да је насиље над цивилима, новинарима, полицијом или другим властима неприхватљиво", наводе Борељ и Блинкен.

У заједничкој изјави Европска унија и Сједињене Државе наводе да су "уједињене у чврстој подршци територијалног интегритета Босне и Херцеговине", као и у заједничком раду на изборној и уставној реформи и одржавању функционалности њених државних институција.

"Озбиљно смо забринути због све снажније реторике подела у Босни и Херцеговини. Позивамо све стране да поштују и штите државне институције, наставе конструктиван дијалог и предузму кораке за напредак на путу интеграције у ЕУ", саопштили су Борељ и Блинкен. 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи