Читај ми!

Век дипломатских односа Србије и Свете столице на изложби у Риму

Само десетак дана након што је у Државном архиву отворена изложба која осликава век дипломатских односа Србије и Свете столице, иста поставка представљена је синоћ у Риму. На отварању на Латеранском универзитету српски шеф дипломатије поручио је да је сарадња са Светом столицом веома важна, али и да је за нашу земљу од великог значаја позиција Ватикана у погледу једнострано проглашене независности такозваног Косова.

Кроз документа и фотографије представљен је мали део веза Србије и најмање независне државе на свету - Ватикана. Приказано у галерији универзитета сведочи о веку дипломатских односа, али и знатно ранијој сарадњи.

"Могу да виде и прочитају документа како су текли разговори о конкордату, склапању конкордата 1914-15. Затим пре тога о посети краља Александра Обреновића папи, затим колико су српски владари у 19. веку улагали напора и финансија за обнављање католичких цркава, школа у Србији. Српски тим на припреми изложбе радио је више од шест месеци. Темпо је условила и пандемија, а у европској земљи која је била прва на удару коронавируса, она и даље диктира правила живота - у галерију се не може без маске, неопходна је дистанца, а и ограничен је број посетилаца", истиче Мирослав Перишић, директор Архива Србије.

Вићенцо Буономо, ректор понтификалног Латеранског универзитета у Риму, напомиње да је путем архивских докумената могуће потврдити да је Србија показала пажњу и интерес за развој односа према Католичкој цркви.

"Религија представња кохезиони елемент, а не елемент сукоба. Ова изложба нам даје прилику да увидимо да је религија елемент мира", додаје Буономо.

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић истиче да Србија са Светом Столицом развија сарадњу засновану на разумевању.

"Посебно ценимо доследну позицију Свете Столице у погледу за нас изузетно важног питања једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Борећи се за очување свог територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији, Србија инсистира на томе да је културно наслеђе у нашој јужној покрајини не само српско, већ да је реч о наслеђу хришћанске Европе", додаје Селаковић.

Очување културног наслеђа, али и продубљивање и интентензивирање даље сарадње са Светом столицом, између осталог, биће теме данашњих састанака српског шефа дипломатије са званичнима у Ватикану.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво