Читај ми!

Српска напредна странка победила на локалним изборима у Неготину и Мионици

Српска напредна странка освојила је више од 70 одсто гласова на локалним изборима у Мионици и Неготину, саопштио је председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић.

Дарко Глишић је рекао да је излазност на локалним изборима у Мионици била 70 одсто, гласала су 7.683 бирача.

"СНС освојила 71,44 одсто, Здрава Србија Милан Стаматовић 0,95, Слободни грађани Мионице 5,53 одсто, Зелени Србије 2,03 одсто, НАДА 4,82 одсто, СПС-СРС 10,89 одсто", навео је Глишић на конференцији за медије одржаној у Мионици.

Преточено у мандате, СНС ће имати 31 од 39 мандата, два Слободни грађани Мионице, два НАДА и четири коалиција СПС-СРС, наводи председник Извршног одбора СНС. 

Када је реч о изборима у Неготину, Глишић је рекао да је СНС у тој општини освојила 75,44 одсто гласова.

"На 72 бирачка места, СНС освојио 75,44 одсто, што је 4,4 одсто више него пре четири године. СРС 1,57 одсто, Народна странка 12,3 одсто, НАДА 2,15, Здрава Србија 1,24, Зелени Србије 3,4 одсто, рекао бих да је то њихов велики успех јер су успели да уђу у локални парламент на првом појављивању", истакао је Глишић.

Уколико се гласови преведу у мандате, СНС ће у Неготину имати 38 од 45 мандата, шест Народна странка и један Зелени Србије.

"Хвала свим бирачима што су испунили своју грађанску дужност и дали невероватну подршку листи Александар Вучић за нашу децу, у обе општине је преко 70 одсто, поправили смо иначе добар резултат, већ ноћас ћемо почети да радимо анализу пропуста у месним заједницама, желимо да будемо одговорни", напомиње Глишић.

СПС: Бирачи потврдили да смо друга странка по снази у Србији

Социјалистичка партије Србије саопштила је да је задовољна резултатом у Неготину и Мионици. "Бирачи су, својим гласовима још једном потврдили да је Социјалистичка партија Србије друга странка по снази у Србији", истиче СПС.

На локалним изборима у Неготину убедљиву победу однела је коалиција СНС-СПС и изборна листа "Александар Вучић-За нашу децу-Ивица Дачић" са преко 75 одсто освојених гласова. У Мионици је победила коалиција окупљена око СНС-а са освојених 71,3 одсто гласова, док је листа "Ивица Дачић-СПС-СРС" освојила 11,2 одсто гласова, наводи се у саопштењу.

"Успешним наступом на данашњим изборима, СПС је учврстила своје бирачко тело и још једном доказала да је рејтинг партије двоцифрен и стабилан", истиче СПС. 

Народна странка: Освојили смо 13,26 одсто у Неготину, поднећемо жалбе на неправилности

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић саопштио је да је та партија у Неготину, на основу пребројаних гласова са 42 бирачка места од укупно 72, освојила 13,26 одсто гласова.

Додаје да је СНС освојио 72,33 одсто, СРС 1,79 одсто, ДСС-ПОКС 2,46 одсто, Здрава Србија Милана Стаматовића 1,51 одсто, а Савез 90 зелени Србије 4,32 одсто, уз 4,3 одсто неважећих листића, саопштила је Народна странка.

Ова партија у свом саопштењу истиче да су поносни на резултат "остварен у немогућим условима" и додају да је у том граду ухапшено 10 представника Народне странке, од којих су, како тврде, двоје чланова Општинске изборне комисије.

"Евидентирали смо све неправилности и поднећемо жалбе у року од 24 сата", рекао је Алексић.

НАДА: Очекивани резултати наше коалиције

Коалиција НАДА, коју чини ПОКС и ДСС, саопштила је да је, на основу обрађених 90 одсто података са бирачких места у Мионици, освојила пет одсто гласова и постала парламентарна у локалној скупштини.

Додају и да на изборима у Неготину нису прешли цензус.

"Очекиван је био резултат за нас да ћемо у Мионици прећи цензус, а у Неготину не, јер смо имали врло млад одбор. Протекли избори у Косјерићу где смо освојили осам одсто, Мионици пет и у Зајечару око три и Неготину, показали су јасно да српска коалиција НАДА има међу бирачким телом деснице и десног центра најубедљивију подршку", изјавио је председник ДСС Милош Јовановић.

Председник ПОКС Жика Гојковић наводи да су задовољни изборним резултатима.