Читај ми!

Обележен дан БИА, Вучић и Гашић положили венац испред меморијалног зида

Безбедносно-информативна агенција (БИА) oбележава 122. годишњицу оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 19 година од оснивања БИА, у присуству председника Александра Вучића.

Александар Вучић обишао је, током посете БИА, лабораторије и Оперативни центар Београдског центра БИА и истакао да ни у најразвијеним западним земљама нема тако добро опремљених лабораторија као што је у БИА. 

Вучић је током посете, подсетио, да је за време НАТО бомбардовања 1999. године била уништена лабораторија БИА, али да је она сада још лепша и боље опремљена него стара. 

Додао је да се ту све ради за потребе БИА, на пример, анализа врсте експлозива, дроге и све друго што је потребно, као и за правосудне органе. 

Председник је истакао да, осим софистициране опреме, ту раде људи са веома великим искуством. 

"Џаба опрема да нема вас и у најразвијеним земљама запада нема овакве лабораторије", додао је Вучић. 

Вучић и директор БИА Братислав Гашић положили су, претходно, венац испред меморијалног зида у знак сећања на погинуле припаднике Агенције.

У Србији су, иначе, цивилни безбедносно-обавештајни послови први пут институционално организовани Законом о допуни и измени устројства Централне државне управе из 1899. године.

У оквиру Министарства унутрашњих дела, тим законом, формирано је Одељење за поверљиве полицијске послове, са задатком "да се стара за одржавање унутрашњег државног поретка и опште земаљске безбедности".

Делокруг рада тог одељења обухватао је обавештајне и контраобавештајне послове, сузбијање антидржавне пропаганде и хајдучије, супротстављање тероризму, корупцији.

За првог начелника именован је Јован С. Миловановић, оснивач српске стенографије.

Одељење за поверљиве полицијске послове организовано је по угледу на тајне полиције Француске и Аустроугарске, а законом је било прописано да Одељење, осим начелника, има секретара и ниже службенике, као и засебну архиву у којој су се, "под нарочитим надзором и старањем начелника", чували "сви акти поверљиве природе".

Указом краља Александра Обреновића, послови Одељења за поверљиве полицијске послове 1900. године прешли су у надлежност Полицијског одељења при Министарству унутрашњих послова.

Уважавајући значај првог законског уређивања цивилних безбедносно-обавештајних послова у Србији, Безбедносно-информативна агенција обележава 17. октобар као свој дан.

Данашња БИА формирана је Законом о Безбедносно-информативној агенцији, који је ступио на снагу 27. јула 2002. године. БИА је цивилна, национална служба безбедности и део је јединственог безбедносно-обавештајног система Србије.

Основни задаци БИА су: заштита безбедности Србије, откривање и спречавање делатности усмерених на подривање или рушење Уставом утврђеног поретка, истраживање, прикупљање, обрада и процена безбедносно-обавештајних података и сазнања од значаја за безбедност земље и информисање надлежних државних органа о тим подацима, као и обављање и других послова одређених Законом.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи