Читај ми!

Последњи дан предизборне кампање на КиМ, Срби кандидати за председнике у 11 општина

На Косову и Метохији последњи је дан предизборне кампање за локалне изборе који ће бити одржани у недељу 17. октобра. У десет општина са српском већином укупно је 26 кандидата за председнике општина. Од тога је 18 српских, а осталих осам су представници албанских странака.

Срби на предстојећим локалним изборима на Косову и Метохији имају кандидата и за председника општине Обилић иако у тој средини немају већину.

Општине са српском већином су Грачаница, Штрпце, Ранилук, Партеш, Клокот, Ново Брдо, Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Кандидате за председнике у свих десет општина, као и у Обилићу, има Српска листа, четири кандидата имају новоформиране грађанске иницијативе "Српска народна слога", "Народно јединство", "Народна слога" и иницијатива "Слобода". Четири кандидата наступиће самостално.

Предизборних активности у протеклих 30 дана кампање готово да није ни било. Кандидати јесу излазили на терен, али без много контаката са бирачима, како због епидемијске ситуације, тако и због догађања на Јарињу и Брњаку, као и у Митровици и Звечану.

Ни међу Албанцима није било масовних јавних скупова. Кампању су водили углавном наступима на телевизији и преко друштвених мрежа.

Највеће странке – Самоопредељење, Демократска партија и Демократски савез највише су енергије уложиле како би њихови кандидати победили у Приштини, Призрену и Косовској Митровици.

Право гласа има 1.885.000 грађана, потврда о вакцини није потребна

Аналитичари не очекују да се резултати са парламентарних избора на Косову и Метохији, на којима је победио покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, прелију и на локалне изборе.

Централна изборна комисија регистровала је укупно 32 политичке странке, 34 грађанске иницијативе, једну коалицију и 23 независна кандидата за председнике општина.

Право гласа на локалним изборима има 1.885.000 грађана. Гласање путем поште завршава се вечерас у поноћ, када престаје и предизборна кампања.

Од грађана који изађу на биралишта неће бити тражен доказ да су вакцинисани или негативан тест, али ће морати да држе физичку дистанцу.

Бирачко особље и посматрачи изборног процеса мораће да доставе доказ да су вакцинисани најмање једном дозом вакцине или да су негативни на коронавирус.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се