Читај ми!

Дрецун: Употребом ватреног оружја Приштина прешла црвене линије, то се неће толерисати

Понашање Приштине је прешло црвене линије јер је употребљено ватрено оружје против људи који су мирно протествовали. То је апсолутно неприхватљиво и то се неће толерисати, и то је пут који води ка оштрој дестабилизацији, рекао је за РТС председник скупштинског Одбора за Kосово и Метохију Милован Дрецун.

Чули су се прави рафали и пуцано је на голоруке људе и то се неће толерисати, рекао је гостујући у Јутарњем програму Милован Дрецун.

"Неопходно је спровести истрагу и утврдити одговорност. Морамо да тражимо међународно независну истрагу на првом месту да се утврди ко је наредио употребу ватреног оружја. Они су то урадили под изговором борбе против криминала а заправо су то искористили да демонстрирају силу и изазивају насиље на северу Косова", каже Дрецун.

Присуство НАТО снага, Кфора мора да обезбеди безбедност на Косову и Метохији и то је главна порука Београда.

"Међународно присуство треба да омогући сигурно окружење за живот свих. Приштина угрожава опстанак Срба на Косову и Метохији. Наш народ је показао да може брзо да се организује али у тој одбрани права на живот и опстанак потребна је синхронизација с Београдом. Ми инсистирамо да Кфор, који има мандат да обезбеди сигуран живот свих, реализује мандат. Ако Кфор то не буде хтео наша порука је да ћемо ми само заштитити безбедност људи и та порука има превентивну снагу да отрезни усијане главе које мисле да могу да насилно изврше окупацију севера КиМ под изговором успостављања функционисања косовских институција", рекао је Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за Kосово и Метохију каже да смо олако прешли преко плана  Приштине за постепено заузимање севера KиМ и употребе специјалних снага за успостављање потпуне контроле на северу покрајине.

"Нико нема ништа против борбе против организованог криминала али ово не може да се подведе само под то. Тешко је отети се утиску да је ова акција имала и политичку димензију, уочи избора, подизањем тензија против српског народа. Курти жели да демонстрира одлучност пред бирачима како се бори против организованог криминала које разједа косовско друштво", рекао је Дрецун.

Најаве да на место амбасадора САД у Србији долази Кристофер Хил председник скупштинског Одбора за Kосово и Метохију види као намеру Вашингтона да ојача своје присуство у региону.

"Кристофер Хил је својевремено био доста присутан у региону. Добро познаје ситуацију и има личне контакте. Његов долазак у Београд значи да Вашингтон појачава своје присуство и утицај у региону", рекао је за РТС Милован Дрецун.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара