Читај ми!

Мирно али напето на северу Косова и Метохије, рањени Софронијевић ван животне опасности

На северу Косова и Метохије јутрос је мирно, али напето, после акције интервентне јединице косовске полиције у северном делу Митровице и у Звечану. У сукобима је повређено више цивила. Рањени Срећко Софронијевић је стабилно и ван животне опасности.

Припадници косовске полиције за економски криминал и царине у среду ујутру су затворили више продавница у северном делу Косовске Митровице и околним местима, како би, како су саопштили, спречили кријумчарење робе.

То је изазвало реакцију житеља на северу Космета, који су камионима и возилима блокирали поједине градске улице и раскрснице. Полиција је окупљење Србе покушала да растера сузавцем и шок бомбама, а они су узвратили каменицама. Тада је дошло и до пуцњаве.

Јуче постављене барикаде у северном делу Косовске Митровице и у месту Рударе су уклоњене, тако да је саобраћај проходан.

Полиција је саопштила да је због сукоба ухапшено осам особа, а да су за десетак расписане потернице. Међу њима је и двоје Срба.

Срећко Софронијевић, који је током акције косовске полиције у Звечану рањен у леђа, је на интензивној нези у болници у Косовској Митровици. У стабилном је стању, али ван животне опасности.

У болници у Митровици је прегледано још неколико особа које су повређене током акције полиције, али је већина њих затражила да буде пуштена кући.

Још има трагова сукоба у Митровици и у Звечану, на улицама су патроне од испаљених метака и шок бомби. Испаљено је на стотине метака, а косовска полиција тврди да су и демонстранти користили ватрено оружје.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Рашки са Србима из јужне Покрајине. Срби су од председника затражили да заштити њихову децу и њих, са јединственим ставом - да остају да живе на Косову и Метохији.

"Ако они крену и наставе са упуцавањем наших људи онда заиста нећемо имати избора, а ја вам још једном кажем, а моја моја порука и њима је - чуваћемо мир. Разумео сам вашу одлуку и волео бих да сте мало размислисли, шта год да се деси, Србија ће бити уз вас", поручио је председник.

Из Рашке је Вучић отишао у Краљево где је обишао јединицу Жандармерије.

Поручио им је да ће чувати мир и стабилност по сваку цену, али и да зна да ће се они одазвати уколико их држава позове да штите свој народ.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво