Читај ми!

Посланици расправљају о избору 17 судија, СНС оспорио више кандидата

Народни посланици у Скупштини Србије расправљају о Предлогу одлуке о избору 17 судија који се први пут бирају на функцију у више градова. Посланик СНС-а, Дејан Kесар оспорио је пет кандидата за судије које је предложио Високи савет судства, а Угљеша Мрдић још два кандидата.

Посланици разматрају Предлог одлуке о избору 17 судија у Лозници, Мајданпеку, Новом Саду, Сенти, Сурдулици, Бачкој Паланци, Београду, Зајечару, Kраљеву, Панчеву и Kрагујевцу.

За судију Основног суда у Лозници предложена је тужилачки помоћник у Вишем јавном тужилаштву у Шапцу, Јелена Срдановић, док је за судију Основног суда у Мајданпеку предложена судијски помоћник у Основном суду у Пожаревцу Светлана Јовић.

За судије Основног суда у Новом Саду предложени су Мирна Вујичић Бурсаћ, Марко Петровић, Јелена Обренов и Милош Секулић, док је за судијску функцију у Основном суду у Сенти предложена Нина Атанаковић Суломар.

Високи савет судства је за судије Основног суда у Сурдулици предложио Валентину Цветковић и Сунчицу Цветковић, а за судију Прекршајног суда у Бачкој Паланци Милана Петровић.

За судије Прекршајног суда у Београду предложени су Мина Борута Ристић и Александра Шућур, а за судије Прекршајног суда у Зајечару Габриола Иванов и Милијана Јовнаш.

Посланици ће одлучивати и о томе да судија Прекршајног суда у Kраљеву буде Наташа Рубежић, Прекршајног суда и Панчеву Маја Шормаз и Привредног суда у Kрагујевцу Иилија Ђоровић.

Посланици СНС-а оспорили више кандидата 

Посланик Српске напредне странке Дејан Kесар оспорио је пет од 17 кандидата за судије које је предложио Високи савет судства, јер, како је рекао, не испуњавају безбедносне критеријуме.

Kесар је оспорио предлог да за судију Основног суда у Лозници буде изабрана Јелена Срдановић, судијски помоћник у Вишем јавном тужилаштву у Шапцу, као и предлог да за судију Основног суда у Мајданпеку буде изабрана Светлана Јовић, судијски помоћник у Основном суду у Пожаревцу.

Kесар је оспорио и Мину Бороту Ристић која је као судијски помоћник у Прекршајном суду у Београду предложена за судију тог суда, Милијану Јовнаш за судију Прекршајног суда у Зајечару и Наташу Рубежић за судију Прекршајног суда у Kраљеву.

"Желео бих да оспорим кандидате зато што не испуњавају основне елементарне безбедносне критеријуме. Ово није први пут да оспоравамо одређене кандидате и замолио бих Високи савет судства да води рачуна, али немојте да схватите као било какав облик притиска", поручио је Kесар.

Kесар је позвао ВСС да на један детаљнији начин провери предлоге за судије и какви су им квалитети.

Посланик СНС-а Угљеша Мрдић, након што је његов колега Kесар оспорио пет кандидата за судије, оспорио је још два.

Он је позвао посланике да се у дану за гласање посебно изјасне о тим кандидатима.

Мрдић је оспорио Нину Атанацковић Суломар која је предложена за судију Основног суда у Сенти, као и Милану Петровић, кандидаткињу за судију Прекршајног суда у Бачкој Паланци.

Објаснио је да су разлози за оспоравање исти као код Kесара, односно да не испуњавају безбедосне критеријуме.

Дабић: Ново решење ускоро пред посланицима

Члан Одбора за правосуђе Ђорђе Дабић рекао је у парламенту да не постоји већи легитимитет за судије него када их представници народа у име народа изаберу на ту функцију.

Објаснио је да ускоро после промене Устава Скупштина више неће бирати судије који се први пут бирају на функцију у складу са препорукама Венецијанске комисије, већ ће то чинити Високи савет судства и Државно веће тужилаца.

"Направићемо ново решење које ће ускоро бити пред посланицима", рекао је Дабић.

Истакао је да промене Устава "радимо због нас самих", европског пута, наводећи да се промене не односе на преамбулу која се тиче KиМ.