Читај ми!

Михајловић с председником Генералне скупштине УН о енергетској транзицији и родној равноправности

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, разговарала је са Абдулахом Шахидом, председником Генералне скупштине УН, о зеленој агенди и процесу енергетске транзиције, као и о питањима у вези са људским правима и родном равноправношћу.

Зорана Михајловић је у разговору с Абдулахом Шахидом  о светској енергетској кризи, процесу енергетске транзиције, нагласила да је циљ зелена, одржива енергетика и привреда, саопштило је ресорно Министарство.

"Говоримо о моменту који је пун изазова када је реч о енергетици, али је ова година свакако јако важна за нас. Донели смо потпуно нови законски оквир у области рударства и енергетике, радимо и стратешка докумената којима ћемо утврдити циљеве и динамику промена, а циљ је да до 2040. године желимо бар 40 одсто енергије добијене из ОИЕ и да до 2050. године будемо карбон неутрална земља", истакла је Михајловић.

Навела је да претходних 30 година није изграђен ниједан енергетски капацитет и да је неопходно да се већ следеће године покрену нови пројекти.

"Наш нови инвестициони оквир вреди 17 милијарди евра и свакодневно разговарамо са светским компанијама које су заинтересоване за улагање у енергески сектор Србије, посебно када говоримо о обновљивим изворима", истакла је министарка.

Уз помоћ УН  на новим пројектима родне равноправности

У разговору са Шахидом, Михајловић је истакла да је питање родне равноправности веома важно за Владу и Министарство и навела да је Србија посвећена овој теми, а од 2014. године и институционално, оснивањем Координационог тела за родну равноправност. 

"Имамо Закон о родној равноправности, Националну стратегију за родну равноправност и акциони план, Закон о превенцији насиља у породици, Стратегију за борбу против родно заснованог насиља. Радили смо и радимо на оснивању механизама за родну равноправност на свим нивоима, од локалног до републичког. Ситуација јесте боља, нарочито на централном нивоу, имамо родно одговорну Владу, али је потребно да имамо и више жена које ће водити градове", истакла је Михајловиће.

Такође, нагласила је и да се низом пројеката подржава процес оснаживања жена у економском смислу, али да потребно урадити још много тога, посебно на локалном нивоу.

"Надам се да ћемо уз даљу подршку УН моћи заједно да радимо на новим пројектима и да родну компоненту укључимо и у енергетски сектор", поручила је Михајловићева. 

Абдулах Шахид је изразио задовољство што се Самит несврстаних поново организује у Београду и истакао да је питање родне равноправности једно од приоритета његовог председавања ГС УН, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи