Читај ми!

Селаковић са шефовима делегација Самита несврстаних

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, билатералне састанке са шефовима делегација који присуствују скупу поводом обележавања 60. годишњице Прве конференције несврстаних у Београду, започео је сусретом са министром при Кабинету премијера и специјалним изаслаником председника Владе Камбоџе Оучом Боритом.

Никола Селаковић је подсетио на традицију пријатељских дипломатских односа дугу 65 година, оценивши да је потребно заједнички радити на унапређењу садашњег политичког дијалога и комуникације на високом нивоу.

Томе би, према речима шефа српске дипломатије, допринеле посете на високом и највишем нивоу, те је изразио очекивање да ће у званичну посету Србији у наредном периоду доћи председник Владе и министар спољних послова Камбоџе.

Mинистар Оуч Борит позвао је шефа српске дипломатије да посети Камбоџу и нагласио спремност председника Владе Камбоџе да посети Србију.

Селаковић је захвалио због чврстог става Камбоџе по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и због подршке коју нашој земљи пружа у међународним организацијама.

Министар Селаковић је пренео да је неопходно да Србија и Камбоџа интензивирају економске и привредне односе с Камбоџом, а саговорници су размотрили и конкретне области могуће сарадње.

Такође, разговарано је о унапређењу сарадње у другим областима, а шеф српске дипломатије рекао је да би јачању сарадње допринело и потписивање Споразума о сарадњи у области туризма.

"Захвални смо Ираку на подршци територијалном интегритету Србије" 

Министар спољних послова Србије састао се у Београду и са министром иностраних послова Ирака Фуадом Хусеином.

Никола Селаковић je, пожелевши саговорнику добродошлицу на скуп поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних, истакао да су некадашња Југославија и Ирак и билатерално и у оквиру тог покрета као оснивачи имали изванредне односе, и да Србија данас са поносом баштини традицију блиске сарадње са Ираком.

Министар Селаковић је пренео заинтересованост Србије за продубљивање политичког дијалога двеју земаља и интензивирање сусрета на високом и највишем нивоу.

Наше две земље, како су констатовали саговорници, имају дугу историју економске сарадње, и потребно је учини напоре да се пословне везе између Србије и Ирака обнове у интересу обеју страна, а посебно интересовање постоји за сарадњу у области пољопривреде, грађевинарства и туризма.

Министар Селаковић је саговорнику захвалио због принципијелне подршке Ирака територијалном интегритету и суверенитету Србије, изразивши очекивање да ће узајамна подршка у мултилатералним организацијама бити настављена.

"Јачати сарадњу са Непалом"

Након састанка са Фуадом Хусеином, министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се и са министром спољних послова Непала Нарајаном Кадком.

Министар Селаковић је констатовао да су билатерални односи традиционално пријатељски, оценивши да постоји значајан простор за даље развијање политичког дијалога.

Селаковић је пренео да Србија придаје велики значај развоју односа са Непалом, с обзиром на то да је тесна сарадња установљена још током заједничког деловања у оквиру Покрета несврстаних земаља, од његовог оснивања.

Шеф српске дипломатије посебну захвалност упутио је поводом јасног става Непала по питању Косова и Метохије, изразивши очекивање да ће Непал задржати тај принципијелан став, али и наставити да подржава Србију у међународним организацијама.

Истакао је да постоји спремност Србије за продубљивање укупне сарадње, нарочито у областима пољопривреде, економије, трговине, науке и образовања.

Овом приликом, Селаковић је саговорника информисао о економским приликама и повољној инвестиционој клими у нашој земљи, те је упутио позив непалским компанија да улажу у Србији.

"Захвалност Судану на подршци у вези са КиМ"

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду и са министарком иностраних послова Судана Мериам Ал Садик Ал Махди.

Селаковић је саговорници захвалио на непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова, изразивши очекивање да ће Судан по овом питању и надаље пружати подршку Србији и у међународним организацијама.

Будући да се представници двеју држава нису званично састајали од 2017. године, оцењено је да је потребно динамизирати сусрете на високом нивоу, како би наши традиционално добри односи, засновани на дељењу истих вредности, остварили свој пун потенцијал.

Саговорници су констатовали да је економска сарадња Србије и Судана на ниском нивоу, и да је далеко испод могућности и политичких односа двеју држава, због чега је потребно уложити напоре да она буде унапређена у предстојећем периоду.

Оцењено је да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње у областима пољопривреде, енергетике, фармације, телекомуникација, као и у грађевинском сектору, o чему ће суданска министарка имати прилике да разговара са српским званичницима и представницима релевантних институција током боравка у Београду.

Министар Селаковић констатовао је и да постоји велики простор за јачање научне, културне, спортске и просветне сарадње, поручивши да је наша земља спремна да, у оквиру пројекта "Свет у Србији", стипендира четири пута већи број студената, постдипломаца и доктораната из Судана. Нагласио је да то значи да ће од наредне године сто младих из Судана годишње моћи да студира у нашој земљи уз подршку Србије, на чему је шефица суданске дипломатије веома захвалила.

Селаковић је раније данас поручио да је Самит несврстаних у Београду потврда угледа Србије.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи