Читај ми!

Вучић након седнице Председништва СНС-а: Скупштина странке одложена, грађани ће имати топлу зиму

Александар Вучић рекао је после седнице Председништва СНС-а да се Скупштина странке помера за три недеље због лоше епидемијске ситуације. Одржаће се од 11. до 14. новембра.

Скупштина СНС-а, уместо између 21. и 24. октобра, биће одржана од 11. до 14. новембра.

Вучић је рекао новинарима да не жели да одржавањем Скупштине напредњака угрози здравље било кога, јер се, како је оценио, до тада очекује боља клиничка слика.

Истакао је да у СНС-у желе додатно да раде на програмским документима, јер су уверени да ће СНС у будућности имати највећу улогу у обликовању живота грађана и земље.

Желимо да пред грађане изађемо не са демагошким флоскулама, већ са програмом и планом до 2030. године, вредностима и принципима за које се залажемо, рекао је Вучић.

Рекао је да ће се Скупштина странке одржати од 11. до 14. новембра у Хали спортова "Ранко Жеравица" на Новом Београду, додавши да очекује да ће се 13. донети одлуке уз 4.000 делегата.

Како је оценио, то ће бити велики скуп који ће значити почетак примене новог програма странке и увођење нових људи.

"Борба против коронавируса, борба за живот људи, даљи економски напредак, очување територијалног интегритета Србије и борба за енергетску безбедност и повећање стандарда грађана најважнија су питања којима ћемо се бавити", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да су пуштене резерве гаса да би се цена на тржишту спустила.

Додао је обезбеђен и интервентан увоз кроз враћање електричне енергије, када ТЕНТ средином децембра буде поново отворен. 

"Грађани ће имати довољно гаса и електричне енергије, неће бити рестрикција", нагласио је Вучић.

"Предузимамо све како бисмо заштитили привреду"

Вучић је поновио да у наредном периоду свет очекује велика енергетска криза, али је поручио да грађани Србије не морају да брину, да ће имати топле домове, довољно струје и гаса и да цене неће расти.

Вучић је после седнице Председништва СНС-а истакао да се сада све предузима како би привреда била што више заштићена од пораста цена енергената на тржишту.

Према његовим речима, до поремећаја цена на светском тржишту довело због увођење "карбон такса", недостатка гаса јер су Кинези све преусмерили ка себи, јер у Холандији нема довољно гаса, као и зато што су многе земље на почетку године из складишта избацивале гас и давале га привреди.

Напоменуо је и да нису на време правили дугорочне уговоре са Русима, а са другима нису ни могли, тако да су остали без гаса и цена је скочила вишеструко.

Указао је да је Србија направила прави потез градећи гасовод упркос свим притисцима споља, кроз који је гас потекао 1. октобра, и који, тврди, перфектно функционише.

Поред тога, када је у питању гас каже да су поправљене све станице, и урађено све што није рађено 45 година.

Навео је да из гасовода узимамо од 6,3 до девет кубних метара гаса, док остало иде другим земљама јер смо транзитна земља за гас, као и да се складиште у Банатском Двору допуњава редовно.

Истакао је да је важно да са Русима продужимо дугорочни уговор и обезбедимо да цена остане на досадашњем нивоу од 270, што је страшно важно за индустрију.

Додао је да се гледа све како би се помогло привредницима, да се разговара са свима, јер имамо либерализовано тржиште и да смо успели у последња два дана да спустимо цену.

Напомиње и да је одлука о томе да се не гасе угљенокопи била изузетно добра, и да је због тога на пример и Пољска имала најнижу цену електричне енргије, док други имају проблем и сада покушавају да их врате.

Напомиње и да енергија ветра и сунца није довољна и да Србија зато разговара са Американцима и УАЕ како би се 15 одсто подигли и капацитети производње струје.

И на самиту у Словенији је, каже, европске лидере највише интересовало питање енергетике. Сматра да ће доминитрати наредних шест месеци.

Позив Србима на КиМ да гласају у што већем броју

Вучић је поручио Србима на Косову и Метохији да, упркос неким потезима Приштине као што је увођење антидампинг цена на неке производе из централне Србије, буду јединствени и да на предстојеће изборе изађу у што већем броју.

"Треба да се боре за своја права, себе, за своју земљу, да буду институционално заступљени, када је потребно, да могу да реагују у институцијама на различите начине и да буду уз свој народа у општинама на југу Косова и Метохије", рекао је Вучић.

Председник је то рекао упитан да прокоментарише најновије одлуке Приштине о увођењу антидампинг цена на сточну храну и неки грађевински материјал из централне Србије.

"Они не разумеју, није ми јасно шта раде, не знам шта бих вам рекао, али ако мислите да очекујемо подршку или сажаљење из међународне заједнице – то се неће десити", рекао је председник.

Најновију ситуацију у Приштини Вучић тумачи нервозом након што је решено питање аутомобилских таблица на административним прелазима.

"Ми ћео наставити да снабдевамо и наше, али и друге грађане на КиМ", рекао је председник и додао да не зна никога код кога је одлука о антидампинг ценама могла да наиђе на одушевљење.

"Повезивањем са Колувијом хтели су да ме сломе"

Вучић је изјавио је да је сада свима јасно да је незаконито прислушкиван најмање 1.882 пута, али и да је апсолутно доказано да нема ничег инкриминишућег у тим разговорима.

Истакао је да тиме треба да се баве надлежни органи, али и да је "чињеница да је неко желео да његовог брата и њега убаци у ''случај Колувија''".

Председник је рекао да је кроз то прошао и да је од надлежних тражио да се све у вези са тврдњама да је његов брат умешан у тај случај испита, као и да према Андреју односе као према сваком другом грађанину.

Вучић је поновио да се непрестано врше притисци на његовог брата, његову породицу и њега лично, који су, како је рекао, и да се ишло дотле да је у медијима изношено чак и "са којим све женама и мушкарцима је био у вези".

"Тиме су хтели да ме доведу у позицију када ми не би преостало ништа друго него да се склоним", рекао је председник.

То је, каже, у реду и то ће доћи, али, додао је, до тада "имамо још нека посла да завршимо".

"Посао надлежних органа је да све то расветле", додао је Вучић. 

"Лидери несврстаних у Београду велики успех Србије"

Предстојећи скуп несврстаних земаља који ће бити одржан у понедељак у Београду, Вучић је оценио као велики успех Србије.

Србија ће у тренутку заразе коронавирусом, имати, рекао је Вучић, више од 100 гостију из више од 50 земаља.

То ће бити највећи скуп у, како је рекао, "не знам колико деценија".

Набрајајући највише званичнике са афричког континента, арапског света и Азије, председник је истакао да је реч о веома важним земљама за Србију.

"Србија не може да направи намештај јефтинији од 'Икее', јер то није лако, али са нашим пријатељима из афричког и арапског света, па и из Азије, можемо безброј ствари да направимо", закључио је Вучић. 

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се