Читај ми!

Жофре: Са самита у Словенији послата веома важна порука региону

Нови амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жофре каже за РТС да Европска комисија свакако подржава жељу Србије да отвори нове кластере до краја године, али да су реформе и опипљиви резултати најбољи начин да се обезбеди добра позиција за отварање кластера.

Земље Западног Балкана су на самиту у Словенији добиле охрабрење у погледу перспективе придруживања Европској унији, a нови амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жофре каже да је послата веома важна порука региону и подржана европска перспектива Западног Балкана.

"Допада ми се начин на који је Урсула вон дер Лајен то протумачила, рекавши да нема сумње да је циљ проширење Европске уније", истиче Жофре.

Каже да је то прва порука која је послата са самита, али да постоје и други, много конкретнији аспекти, који се односе на ствари које ће се ускоро дешавати.

"Усвојен је низ мера. Пре свега, од првог јула регион ће бити слободна зона, односно биће смањене цене роминга према Европској унији", подсећа Жофре.

Наглашава да су се лидери договорили и о зеленим рутама које ће олакшати пролаз робе са Западног Балкана ка Европској унији, што је добро за трговину и економију.

"Изражена је посвећеност раду на иновацијама и истраживању. Имамо нови план за рад на иновацијама и о сарадњи у области безбедности и многим другим стварима. Постоји и економски и инвестициони план", истиче Жофре.

Каже да је крајњи циљ земаља да постану чланице Европске уније, али да се на путу ка томе морају спровести реформе које дубоко мењају економију и стандард живота у Србији.

"Показало се да дијалог може да донесе резултате"

Жофре истиче да Европска комисија свакако подржава жељу Србије да отвори нове кластере до краја године, али да се мора радити у том смеру.

"Реформе су важне – владавина закона, слобода информисања, борба против корупције... То су кључне ствари које треба урадити. Остварен је напредак, урађено је много посла. Најбољи начин да обезбедимо добру позицију за отварање кластера је да одржимо реферме и остваримо опипљиве резултате", наглашава Жофре.

Истиче да је важно питање и дијалог Београда и Приштине, али да је Европска унија створена да би се решили сукоби.

"Не постоји алтернатива дијалогу. Видели смо пре неколико дана да смо успели да решимо кризу која се односила на регистарске таблице и то је показатељ да дијалог може да донесе резултате", наводи Жофре.

Каже да жели да упозна Србију и открије каква су очекивања грађана од Европске уније.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара