Читај ми!

Вучић стигао у Словенију, данас на Самиту шефова држава и влада из редова ЕПП-а

Председник Србије Александар Вучић стигао је у дводневну посету Словенији, где ће учествовати Самиту Европска унија–Западни Балкан.

Александар Вучић ће данас после подне најпре присуствовати Самиту шефова држава и влада из редова Европске народне партије (ЕПП), у коју је као придружени члан СНС примљена 2016. године.

Председник Србије ће после тога присуствовати и отварању изложбе "Уметничке амбасаде" у вили Виполже у Горишким брдима.

Вучић ће сутра учествовати на Самиту ЕУ и Западног Балкана, који се одржава на Брду код Крања, који се види као прилика да се потврди европска перспектива Западног Балкана и његова даља интеграција у ЕУ, али и да се пружи додатни подстицај примени Европског инвестиционог и економског плана.

Домаћин самита је премијер Словеније Јанез Јанша, а скупу ће председавати председник Европског савета Шарл Мишел, који ће, заједно с председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, представљати ЕУ.

Скупу ће присуствовати лидери свих земаља чланица ЕУ и Западног Балкана – Албаније, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније, Србије. Учествоваће и представници институција из Приштине, чије је учешће најављено под звездицом која подразумева да се не прејудицира коначни статус.

Председник ЕК Мишел ће вечерас у Словенији бити домаћин лидерима држава чланица ЕУ на неформалној вечери.

Самит ће бити одржан кроз две одвојене сесије, на првој ће учествовати лидери држава чланица ЕУ, а на другој ће им се придружити и лидери земаља Западног Балкана.

У фокусу скупа биће реафирмација европске перспективе Западног Балкана, која је, како истичу у Европској комисији, од обостраног стратешког интереса и остаје заједницки стратешки избор.

Ту поруку је, као одговор на све израженије критике и скептицизам у региону према стратегији проширења ЕУ, током прошлонедељне посете Западном Балкану, пренела и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен понављајући своју подршку земљама Западног Балкана да се придруже Унији.

Такође, непосредно уочи састанка европских лидера на којем ће се разговарати о проширењу Уније, Словенија, која тренутно председава Саветом ЕУ и која је домаћин скупа, изнела је идеју о прикључењу земаља Западног Балкана, укључујући Србију и Босну и Херцеговину до краја деценије.

Тај предлог је изнет на састанку амбасадора у Бриселу и наводно је изненадио остале земље чланице, док су га неке описале као потпуно нереалан, с обзиром на економске и политичке изазове у региону.

На Самиту у Словенији биће разматрано и унапређење сарадње у циљу друштвено-економски опоравак региона од последица пандемије ковида 19, као и спровођење Економског и инвестиционог плана (ЕИП), вредног 30 милијарди евра, којим ће ЕУ у наредних седам година пружити финансијску помоћ региону.

Такође, ЕУ ће обезбедити и бесповратна средства у износу од девет милијарди евра кроз 10 кључних инвестиционих пројеката.

Теме скупа биће и интензивирање регионалне сарадње, као и потенцијали за даљу сарадњу у политицким и безбедносним питањима од заједничког интереса.

На пленарној седници лидерима ЕУ придружиће се представници Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој, Светске банке и Савета за регионалну сарадњу.

Очекује се да државе чланице, уз пристанак земаља Западног Балкана, на крају самита усвоје декларацију, а договор о већини тачака је постигнут док се расправа, према сазнањима Танјуга у Бриселу, још води око тога на који начин ће се дефинисати "европска перспектива региона".

Самит је део стратешког ангажмана ЕУ са Западним Балканом, у складу са Стратешком агендом 2019-2024, а претходили су му Самит ЕУ-Западни Балкан 2018. у Софији и самит ЕУ-Западни Балкан 2020. у Загребу, који је одржан у онлајн формату.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије