Читај ми!

Одаловић: Кфор најзад почео да ради свој посао

Протеклог викенда специјалне јединице Росу су се повукле са прелаза Јариње и Брњак, а како је договорено у Бриселу, заменио их је Кфор. Од овог јутра кренуо је и саобраћај. Приштини стављено до знања да никакво насиље неће бити толерисано, каже за РТС генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић.

Вељко Одаловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да очекује да ће се договорено у Бриселу и спроводити, те да ће у наредних шест месеци промет возила функционисати несметано.

"Прво, у Бриселу и у договору који је постигнут дефинитивно је стављено до знања да никакво насиље неће бити толерисано", рекао је Одаловић и додао да је тиме што је речено да се Росу повуку Приштини стављено до знања да тако нешто неће бити третирано "ад акта".

Нада се да се овакве ствари више неће дешавати и истиче да је велики значај тога што је на Космету реаговао и Кфор.

"Најзад је Кфор почео да ради свој посао. Мислим да је суштина да у овом тренутутку, у ситуацији која је била тешка, опасна – једино ко је могао да преузме пуну одговорност, а да не дође до инцидента, то су стране Кфора које се налазе на прелазима. Верујем да ће се они сада понашати много одговорније и бити много присутнији када су у питању безбедносни изазови", рекао је Одаловић.

Према његовим речима, привременим приштинским институцијама су препуштене многе надлежности које оне, како каже, злоупотребљавају.

"Ово је била најбруталнија злоупотреба, јер послати онолико онако наоружаних специјалаца да би се радило ово што имамо јутрос – да ће на таблицама радити два-три административна радника или полицајца, јесте оголило оно што су хтели. Цела прича је да су, и пре почетка примене иједног инцидента који се десио, они већ послали и запосели, јер су желели да том својом акцијом покажу да могу да окупирају север Косова и да управљају како они мисле да управљају... Ово их је ваљда отрезнило", рекао је Одаловић.

Поручује и да је Аљбин Курти доживео фијаско, али да је најважнија ствар да се све завршило мирно и без инцидената.

Преговори се тичу животних питања 

Нагласио је и да је сада најважније добро припремити стратегију за радну групу која ће радити на коначном решењу, што такође неће бити лако јер ће бити много опструкција.

"Ово је добро, ми смо се залагали за ово, ми смо се залагали за мир и добро је да се међународна заједница вратила у овако деликатном тренутку и преузела одговорност да она посредује и приволи Приштину да се понаша одговорније и да не провоцира", рекао је Одаловић.

Нагласио је и да се мора вратити дијалогу, те да је у Бриселу било много тема о којима Приштина није хтела ни да разговара. Истиче да споразум у Бриселу није питање признавања једнострано проглашене независности, већ питање нормализације односа.

"Тако конципиран да решава проблеме настале у периоду од '99. године и после самопроглашења њихове квазидржаве. Када се пажљиво прочита Бриселски споразум, и погледа све оно што план имплементације носи са собом, он говори о животним проблемима Срба и Албанаца", рекао је Одаловић.

Навео је и да је питање несталих решавано док је трајала криза на административним прелазима, те да су преузета тела троје Срба убијених на Косову, а да је наша страна предала седам тела косовских Албанаца.

"Није стао живот, водили смо рачуна да породице морају да преузму тела и да их сахране", рекао је Одаловић и додао да је покушано да се и питање несталих маргинализује.

Поручује да је формирање ЗСО поново тема, те да се међународна заједница све више окреће враћању испуњавања обавеза које су договорене.

"Морамо оно што смо преузели да радимо. Није то лако, боли, али суштина је да је ово што је учињено – учињено зарад мира", рекао је Одаловић.

Према његовим речима, ова "авантура" Приштине са таблицама упалила је светло многима, јер је Аљбин Курти више пута показао да није спреман на озбиљније компромисе.

Говорећи о укључивању САД у постизање договора Београда и Приштине, Одаловић је рекао да Американци неће изаћи из овог процеса, да се без њих ништа кључно неће десити, али и да је важно радити на томе да се укључе и Русија и Кина. 

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи