Читај ми!

Вучић са амбасадорима Кине и Русије

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са амбасадорима НР Кине и Русије Чен Бо и Александром Боцан-Харченком о ситуацији на северу Косова и Метохије. Кинеска страна сматра да једнострано преузета акција није у интересу мира и стабилности региона, рекла је Чен Бо. Москва указује да одговорност лежи на привременим институцијама у Приштини, које крше и не испуњавају споразуме који су раније потписани, каже амбасадор Боцан-Харченко.

Амбасадорка Чен Бо пренела је председнику Вучићу да је став кинеске стране по питању Косова и Метохије доследан и јасан, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике.

"Кинеска страна придаје посебну пажњу тренутној напетој ситуацији на северу Косова и Метохије и сматра да једнострано преузета акција није у интересу мира и стабилности региона. Међународна заједница треба равноправно да третира све стране, двоструки стандард није у корист решавања проблема", навела је амбасадорка.

Додала је да "кинеска страна поштује суверенитет и територијални интегритет Србије по питању КиМ, разуме и подржава легитимне захтеве Србије, укључујући оне по питању заштите безбедности и легалних права српског народа на Косову и Метохији, у нади да ће сви досад постигнути споразуми две стране бити строго испоштовани".

Председник Вучић је захвалио председнику Сију, кинеској држави и партији на подршци по питању КиМ, те је уручио амбасадорки Чен честитку упућену председнику Сију поводом 1. октобра, Дана оснивања Народне Републике Кине.

Рекао је да Србија поштује и воли Кину и да је одлучна да негује искрено српско-кинеско пријатељство, што, између осталог, наводи у честитки.

"Изузетно сам поносан што су свеукупни односи између Републике Србије и НР Кине на историјском врхунцу, у тренутку када имам част и одговорност да будем на челу Републике Србије. Посебно ми је задовољство да са Вама сарађујем на свестраном унапређењу стратешког партнерства наших земаља. Дубоко верујем у светлу будућност наших односа, заснованих на челичном пријатељству и стратешком партнерству и нераскидивим везама између наша два народ", навео је Вучић.

Амбасадорка Чен је захвалила председнику Вучићу на честитки, истичући да је то веома значајна година у кинеској историји, с обзиром да је обележена стогодишњица оснивања Комунистичке партије Кине и испуњени значајни циљеви.

Председник Вучић и амбасадорка Чен су истакли да заједнички инфраструктурни пројекти напредују планираном динамиком и у исто време размотрили планове за наставак радова на брзој прузи између Београда и Будимпеште, на деоници од Новог Сада до српско-мађарске границе, закључује се у саопштењу.

Подршка Русије  

Председник Вучић је, у разговору са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком, поново захвалио на подршци Москве по питању КиМ, и територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Како је саопштено из кабинета председника Србије, амбасадор Боцан-Харченко је рекао да Москва са великом забринутошћу прати ситуацију на северу Косова и Метохије, и указао да одговорност за насталу кризу лежи на привременим институцијама у Приштини, које крше и не испуњавају споразуме који су раније потписани.

Он је оценио и да српска страна делује са највећом одговорношћу, док Приштина не показује ниједан знак да је за тражење компромисног решења.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су разговарали и о заједничким српско-руским пројектима у склопу припрема за ново заседање Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу и посету потпредседника руске владе Јурија Борисова.

Председник Вучић је рекао да се нада да ће у наредним месецима поново имати част да разговара с председником Русије Владимиром Путином, додаје се у саопштењу.

 

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи